Menu
Obec Svodín
obecSvodín
részletes keresés

Színes Európa

Színes Európa

Július 15-17-én megtartottuk azt a háromnapos rendezvényt, ami a “Polgárok együttműködése a szorosabb EU- ért” címet viselte.

Az EU támogatást nyújtott a rendezvény lebonyolítására. Még ha az EU nem is támogat semmiféle lusta uraság nevével fémjelzett pályázatot, számunkra ez a rendezvény Pató Pál Napok marad. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy megjelent a helyszínen a Pató Pál Párt is, női egylettel, ifjúsági frakcióval egyetemben.
A rendezvénysorozat a Nemzetközi Képzőművész Alkotótábor és a Csiribiri táborok záró rendezvényeivel vette kezdetét. Mindkét tábor az idén ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját.
A táborzárók után a vendégsereg kivonult a főtérre, ahol már kezdődött is a Kuttyomfitty Társulat előadása Cirkusz Folklorikusz címmel, ami szorosan kapcsolódott a Csiribiri tábor tematikájához. Az interaktív előadást ugyanúgy élvezték a felnőttek, mint a gyerekek. A kultúrház aulájában azok a “World Clouds”-nak nevezett felhőcskék voltak kiállítva, amelyeken a gyerekek társítottak egyéb szavakat a TOLERANCIA szóhoz. Közben a főtéren elkezdődött az a kultúrműsor, ahol többek közt fellépett a gútai Kis-Duna Ág Énekkórus Kicsindi Teréz volt szőgyéni tanító néni vezetésével, humoros dalokkal szórakoztatva a közönséget. Mészáros Tamás lemezbemutató koncertjét Šukola Tamás énekes-műsorvezető és Keszegh Vivien színesítették, de ebben a blokkban kaptak helyet Šukola Tamás szőgyéni barátai is – a MAGIC DANCE TEAM és Dodok Gábor, aki indián fúvóshangszereken szólaltatta meg a Ha én rózsa volnék… és az Ave Mariát.
A távmunkaházban Miért bízzunk az EU jövőjében? nyilvános vitafórumon Környi Zoltán EU szakértővel beszélgethettek a résztvevők. Zoltán elmondta, a felvidéki magyarság számára létfontosságú az uniós lét. Könnyebbség az ittenieknek, hogy átjárhatóak a határok, kereskedhetnek szabadon, munkát vállalhatnak az anyaországban. Mivel a magyarlakta területeket a kormány se nagyon igyekszik támogatni, nekünk nagyon jól jönnek az uniós források. Felvidéki ember nemigen lehet euroszkeptikus.
A pénteki nap fergeteges utcabállal folytatódott testvértelepüléseinkről érkezett vendégeink részvételével. Mikle Peti zenéjére roptuk éjfél utánig.
A szombat délelőtt a sporté volt. A tornateremben 6 csapat mérte össze ping-pong tudását, a Sport Klub asztalitenisz szakosztályának szervezésében. Jöttek játékosok a magyarországi Szárról, Kicsindről, Dunaszerdahely-Hegyétéről, Tergenyéről. A kupát Szár egyik csapata nyerte. Hinzellér László szakosztályvezető elmondta, az esős idő ellenére jól érezték magukat, este 6-ig maradtak is, sőt a szőgyéni lepény is ízlett mindannyiuknak.
A sűrű eső ellenére a futballpályán megtartották azokat a meccseket, ahol 4 szőgyéni csapat mérte össze tudását. Mindenki játszott mindenkivel – a győztes az Alvég csapata lett – Cilling Richard, Dráfi József, ifj. Elzer Krisztián, Kunyik Tamás, Kunyik Gábor, Porubszky Attila, Szász Gábor, Szász Richard, Varga Péter. Délutánra még inkább megeredtek a ég csatornái, ennek ellenére lejátszották csapataink a Szőgyén-Tata barátságos mérkőzést, ami a vendégek győzelmével ért véget, amin nem lehet csodálkozni, hiszen magasabb osztályban játszanak, mint a szőgyéniek.
Fiatalok a döntéshozatalban témában Kovács Réka beszélgetett a résztvevőkkel. Réka 15 éves koráig élt Szőgyénben, de 2005-ben kiköltözött a család az Államokba, ahol Dallasban telepedtek le. A jelenlévők rengeteget kérdeztek tőle, többek között az amerikai iskolarendszerről. Elmondta, az USA-ba költözésükkor angolul alig tudott, de szerencsére nem volt ez probléma, mert olyan osztálytársai voltak a világ minden tájáról, akik maguk is akkor ismerkedtek a nyelvvel. Az első évben inkább a nyelv gyors elsajátítására koncentráltak, és a második évben ezzel már nem is volt probléma. Ott közvetlenebb a tanár-diák közti kapcsolat, a tanár érkezéskor megöleli a diákot – mesélte Réka, de az se csúfság, ha valaki megbukik, csak lehetőség egy jobb teljesítményre. Az egyetlen negatívum, hogy a dress-code (öltözék) meg van szabva és nemigen szabad áthágni. Érdekességként még azt említette, hogy sok amerikai családban elengedik az egyetemista fiatal kezét, aki külön költözik a családtól, és sokszor dolgozik vagy kölcsönt vesz fel, hogy a tandíjat fizetni tudja. Ott az alapképzés 12 osztályos, ez után választhatnak maguknak egyetemet vagy szakmát a fiatalok.
Sor került a “Stratégiai tervezés” találkozóra is, ahol Szőgyén testvértelepüléseinek polgármesterei ismertették jövőbeli elképzeléseiket az együttműködés terén. Michl József Tata polgármestere hangsúlyozta, az EU gyengesége erőssé tette azt a kapcsolatot, amit a V4-ek települései már évek óta folytatnak. Kiemelte Magyarkanizsa hősies szerepét a migránsok visszatartásában. A Csehországban található Bystřice nad Olší városához már több mint tíz éves barátság fűz, de csak most derült ki, ez a kapcsolat nincs írásban rögzítve, ezért Vígh Gábor és Roman Wróbel ezen a találkozón testvértelepülési szerződéssel is szentesítették az együttműködést. A lengyelországi Pinczów alpolgármestere Marek Zatorsky biztos abban, hogy a települések közti kapcsolat a jövőben is virágozni fog. Tóth Zoltán bajóti polgármester örömét fejezte ki, hogy ilyan patináns közösséghez csatlakozhattak. – Ahogy Tata városa a felvidéki magyarság mellé áll, az példamutató, ehhez mi is szeretnénk hozzájárulni – fejtette ki beszédében. Horváth Gergely a Martosi HK elnöke Magyarkanizsa nevében megerősítette, hogy az együttműködést a lehető legtöbb területen folytatni fogják.
A Testvériség-keresztjénél való megemlékezés a rossz idő miatt a színházterembe szorult. A kitelepítés embertelen időszakára Kun Imre emlékezett, akit családjával együtt még egészen kicsi korában telepítettek ki Magyarországra. Története könnyeket csalt a jelenlévők szemébe. A program alatt a tatai nyugdíjasok énekkara énekelt.
A Színes Európa kultúrműsor valóban színes volt, hiszen megcsodálhattuk testvértelepüléseink gyönyörű népviseleteit, hallgathattuk különböző tájegységek dalait, zenéjét. Felemelő hangulat uralkodott a nézőtéren is, ahogy egymás zenéjének, örültek, ritmusra tapsoltak.
Az est további részében az Érsekújvári Operett Kvintett előadásában ismert magyar operett dalokat hallhattuk. Előadásmódjukkal, ízléses koreográfiával, szebbnél-szebb kosztümökben egyedi hangulatot varázsoltak a színpadra. Őket a Golddies együttes követte. Voltak olyan nézők, akik kizárólag miattuk jöttek. Nagy plusz, hogy koncertjeik az utolsó hangig élő produkciók, hallhattuk a magyar film hőskorának legszebb dalait, megtűzdelve a párizsi, berlini és New York-i mulatók ismertebb szvingslágereivel. Őket követte L.L. Junior, akinek koncertjére már zsúfolásig megtelt a terem. Rengetegen jötten a környező falvakból is. Ahogy megjelent a színpadon csápolt és táncolt a tömeg. Mivel éjfélre az időjárás is meggondolta magát, az utcabál már a téren kezdődhetett DJ LUIGI-val. Ropták is a jelenlévők hajnalig.
A vasárnapi program az ünnepélyes szentmisével kezdődött, természetesen a baráti települések részvételével, délután pedig az EU gyerekszemmel rajzverseny kiértékelése zajlott. Érdekes, hogy volt olyan kisdiák, akinek az EU-ról a tehén jutott eszébe. És hogy is lenne más színű, mint lila 
-bokor-

Hozzáadás dátuma: 10. 8. 2016 9:15
Legutóbbi frissítés dátuma: 20. 3. 2022 19:20
Szerző: Správca Webu

Turista

Naptár

Ke Sze Csü Szo Va
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14
1
15 16 17
18 19 20 21 22 23
1
24
25 26 27 28 29 30 31

Mobilos alkalmazás

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.

Közösségi hálózatok

Március 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31