Menu
Obec Svodín
obecSvodín
részletes keresés

Nyitott kapuval

Nyitott kapuval

várta Nagyboldogasszony-templomunk a Szőgyén Öröksége Társulás által szervezett “Nyitott Templomok Napja” rendezvényre a látogatókat.

Fontos is a templom tárt kapuja, hiszen nem tudhatjuk, ki mikor érzi úgy, elüldögélne Isten jelenlétében,  de sajnos manapság zárni kell minden templomot. Az azonban értékelendő, hogy a mi templomunk előtere minden nap nyitva áll a napközben imádkozni vágyók előtt.

A rendezvény apropóját a község első írásos emlékének 860. évfordulója és a Nagyboldogasszony-templom 215 éve történt újraszentelése adta. Az első ízben megrendezett nap egészen különlegesre sikeredett.

Leboc  Szabolcs a SzÖT elnöke üdvözölte az egybegyűlteket. Elmondta “Társulásunk a falunkban működő kulturális és történelmi értékeket őrző és gyarapító szervezetek felkarolását tűzte ki célul, és egyben ernyőszervezetként fogja össze ezeket. Ezen célok mezsgyéjén haladva évente legalább egy rangos eseménnyel járulunk hozzá községünk kulturális gyarapodásához.”

A templom terében “Képbe zárt imák” címen nyílt kiállítás a Szőgyéni Kortárs Galéria alkotásaiból. Kunné Paulusz Györgyi ikonfestő, a szőgyéni alkotótábor rendszeres résztvevője  ünnepi beszédében a szakrális művészet szépségéről szólt. Kiemelte,  a művésznek az a feladata, hogy tükrözze Isten nagyságát, hogy a szemlélők ki tudjanak nyílni az isteni fény felé. A képbe zárt imák mellett a Bajóti Harmónia Kamarakórus gyönyörű énekei  is imaként szálltak az égbe.

Svajcer Barbara és Méri Balázs “Templom és iskola” megható szavalata után a 32. sz. Szent Mihály cserkészcsapat templomunkról készült prezentációját láthattuk.

Lelkiatyánk Farkas Zsolt által bemutatott szentmisén két ereklye is emelte az áhítatot. Az egyik ereklyét a budapesti Szent István Lovagrend hozta, mégpedig Szent István kardját. Tasnádi Gábor így mutatta be az ereklyét: A 2004-es botrányos népszavazás után lovagtársaimmal megvitattuk, kellene egy olyan tárgy, amelyet a Kárpát-medencében körbehordozva elmondhatjuk: összetartozunk. Egy fegyverkováccsal  elkészítettük Szent István királyunk kardjának pontos mását, amely a Koppánnyal vívott csatakor Sóly határában vele volt. 11 évvel ezelőtt elvittük Prágába, mert tudtuk a Szent Vitus székesegyházban őrzik a szent királyunk tulajdonított eredeti kardot. A kettőt összeérintettük és ebben a kardban is benne lett Szent István nemzetkovácsoló és nemzetmegtartó ereje.

A másikat, Szent István milliméteres csontereklyéjét Zsolt atya nemrég találta meg a plébánián. Nem is tudtuk ilyen becses ereklye van a birtokunkban, és most először lett a hívő közösség elé tárva.  Ritka alakalom, hogy két ereklye egyszerre legyen jelen a szentmisén, ezért a két szent ereklyét összeérintették, hogy még inkább meg tudják erősíteni a hívő népet.  A szentmise végén a díszes tartóba foglalt ereklyét és az ereklye kardot megérinthették a hívek is, hogy ők is részesüljenek Szent István óvó, védő és összetartó erejéből.

Még a vártnál is színvonalasabb volt a Tatai Versbarátok Köre által előadott költemények füzére “A szeretet soha el nem múlik”. A verseket az idősebb korosztály tolmácsolta, sokfajta megélt szituációval, tapasztalattal a tarsolyukban, ezért is tudták úgy előadni, hogy sokunkat a szívünk mélyéig megérintettek.

Bátran kijelentem, falunkban Nágel Dezsőnél senki nem tud többet Szőgyén történelméről. Amatőr helytörténészként prezentációval egybekötött előadást tartott a jelenlévőknek Szőgyén történetéről. Sok érdekességet hallottunk tőle, de a téma olyan szerteágazó, hogy idézni nehéz lenne belőle, hiszen már a község megnevezéseit is hosszan lehetne sorolni.

Sor került a”Szőgyéni templomok” gyermekrajzpályázat kiértékelésére. Miután szemrevételeztem a rajzokat, eldöntöttem, nem írok itt nyertest, mert minden rajz szép volt, s mi felnőttek csak gazdagodtunk általuk.

Berényi Kornélia a jubiláló oktatási és kulturális csoportokat méltatta. 65 éves a magyar nyelvű oktatás, 20 éves az Iglice Néptáncegyüttes, 15 éves a 9. Vörössipkás Zászlóalj Felvidéki Hagyományőrző csoport, 15. alkalommal kerül megrendezésre a Csiribiri Kézműves Tábor és szintén 15. alkalommal a Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor.

A Koinonia Együttes a dunabogdányi római katolikus templom együttese, akik vasárnaponként szolgálnak a szentmisén, valamint havonta egy misét énekelnek. A saját számokat éneklő együttes családi muzsikusokból áll, hiszen mindannyian rokoni kapcsolatban állnak. Nagyszerű koncertet hallhattunk tőlük. Velük érkezett hozzánk Franta Teréz is, akinek szüleit 1947-ben telepítették ki Szőgyénből.

A programsorozat a Sacra Corona történelmi film vetítésével folytatódott, Szent László életéről. A templomi miliőben a film még azoknak is élmény volt, akik már látták. A jó akusztika okán a hang betöltötte a teret, s a leszálló est árnyai pedig a templom falait korabeli díszletekké változtatták.

A szép nap betetőzése a “mécsvilágos” szentségimádás volt, ahol többek között hálát adhattunk a szép napért és Kovács Kincső énekével végződött. Köszönet még a templomi énekkarnak is a közreműködésért. –bokor-

Fővédnök: Dr. Farkas Zsolt, Fő támogatók:  Nyitra megye, Szőgyén Község Önkormányzata

Hozzáadás dátuma: 21. 11. 2016 9:08
Legutóbbi frissítés dátuma: 20. 3. 2022 19:22
Szerző: Správca Webu

Turista

Naptár

Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Mobilos alkalmazás

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.

Közösségi hálózatok

Április 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5