Menu
Obec Svodín
obecSvodín
rozšírené vyhľadávanie

Spustili sme pre vás nové webové stránky.

Pečme, upečme niečo! Spoločné pečenie pagáčov a „Znovupremyslené tradičné jedlá“ s Robim Tataim

Zhotovuje sa oškvarková nátierka s Robim Tataim

V kruhu osláv roka plynule nadväzujú na seba významné obdobia a dni. Z roka na rok sa objavuje tradičné podujatie, ktoré sa organizuje pod záštitou svodínskeho Domu ľudových tradícií a Archeologického múzea.

Pečme, upečme niečo! Spoločné pečenie pagáčov a „Znovupremyslené tradičné jedlá“ s Robim Tataim

 

V kruhu osláv roka plynule nadväzujú na seba významné obdobia a dni. Z roka na rok sa objavuje tradičné podujatie, ktoré sa organizuje pod záštitou svodínskeho Domu ľudových tradícií a Archeologického múzea.

Tieto podujatia, patriace k významným obdobiam, sa preslávili pod názvom „Pečme, upečme niečo!“ a sú spojené s dvoma najväčšími kresťanskými sviatkami, Veľkou nocou a Vianocami.

Naši predkovia sa v novembri už pripravovali na adventné obdobie, v niektorých regiónoch sa tieto dni nazývali malým adventom.

V novembri aj podujatie „Pečme, upečme niečo!“ upozornilo na tradície vo svetle receptov našich starých mám.

Vedenie Archeologického múzea a Domu ľudových tradícií Edina ŠvajcerováArpád Baracska a vedúci tvorivej dielne pripravili skvelú zábavu všetkým účastníkom podujatia, osloviac a očakávajúc každú vekovú kategóriu.

Do podujatia, ako každý rok, sa aj tentoraz zapojila knihovníčka Veronika Smidt, ktorá zakaždým pozve na podujatie hosťa spájaného s knihami.

Tentoraz sa zhostil tejto roly Robi Tatai, ktorý pred siedmimi rokmi získal uznanie „šéf šéfov” a priniesol svoje knihy receptov, ktoré úzko súvisia s ľudovou gastronómiou.

 

Tak sa stalo, že všetci, ktorí strávili novembrové popoludnie v budove novej stodoly s teplou vôňou dobrôt, mali výnimočný zážitok.

Edina Švajcerová, hostiteľka podujatia začala s rozprávkou, pripomínajúc jedného zo svätých v mesiaci, svätého Martina, a prítomní sa mohli oboznámiť s ľudovými tradíciami, súvisiacimi so svätým Martinom.

Po milom privítaní predstavila svodínsku „pekárku“ Dianu Mazán, ktorá nie po prvý raz priniesla svoje pekárske umenie na toto podujatie, a ktorá sa s účastníkmi podelila o tajomstvá pečenia syrových koláčikov.

Kým malí aj veľkí pripravovali cesto na pagáče a vkladali na panvicu, v tvorivej dielni sa formovali kreácie.

Zhotovovali sa papierové husi, košíky na upečené pagáče, myši z dreva, brožúra s názvom „Recepty starých čias“, do ktorej sa hneď dostal recept syrových pagáčov.

Kým sa rozniesla vôňa upečených pagáčov do novembrového podvečera, dorazila Veronika Smidt s knihami a so svojim hosťom Róbertom Tataim, ktorý ako učeň majstra Andrása Wolfa sa stal v roku 2017 víťazom súťaže Šéf Šéfov.

Počas rozhovoru z odpovedí na otázky Veroniky Smidt sa diváci dozvedeli veľa o úspechoch, práci, živote a cieľoch Robiho Tataia. Potom šéf s pomocou detí pripravil oškvarkovú nátierku z mangalíc, ktorú často pripravuje aj doma so synmi dvojčatami. 

Spoločné podujatie autentického Domu ľudových tradícií a obecnej knižnice poskytlo znovu príjemné a užitočné strávenie času pre všetky vekové kategórie.

Podporovatelia podujatia: Nadácia Gábora Bethlena, Nadácia Budúcnosť Svodína, KultMinor, Samospráva obce Svodín a Reštaurácia Pató Pál

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.   Fond na podporu kultúry národnostných menšín         Kornélia Berényi

Dátum vloženia: 27. 12. 2023 15:20
Dátum poslednej aktualizácie: 5. 1. 2024 8:17
Autor: Správca Webu

Aktuality

Kalendár akcií

Po Ut St Št Pia So Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3

Mobilná aplikácia

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.

Sociálne siete

Zber odpadu

Február 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3