Spustili sme pre vás nové webové stránky.
Pečme, upečme niečo! Spoločné pečenie pagáčov a „Znovupremyslené tradičné jedlá“ s Robim Tataim
V kruhu osláv roka plynule nadväzujú na seba významné obdobia a dni. Z roka na rok sa objavuje tradičné podujatie, ktoré sa organizuje pod záštitou svodínskeho Domu ľudových tradícií a Archeologického múzea.
Tieto podujatia, patriace k významným obdobiam, sa preslávili pod názvom „Pečme, upečme niečo!“ a sú spojené s dvoma najväčšími kresťanskými sviatkami, Veľkou nocou a Vianocami.
Naši predkovia sa v novembri už pripravovali na adventné obdobie, v niektorých regiónoch sa tieto dni nazývali malým adventom.
V novembri aj podujatie „Pečme, upečme niečo!“ upozornilo na tradície vo svetle receptov našich starých mám.
Vedenie Archeologického múzea a Domu ľudových tradícií Edina Švajcerová, Arpád Baracska a vedúci tvorivej dielne pripravili skvelú zábavu všetkým účastníkom podujatia, osloviac a očakávajúc každú vekovú kategóriu.
Do podujatia, ako každý rok, sa aj tentoraz zapojila knihovníčka Veronika Smidt, ktorá zakaždým pozve na podujatie hosťa spájaného s knihami.
Tentoraz sa zhostil tejto roly Robi Tatai, ktorý pred siedmimi rokmi získal uznanie „šéf šéfov” a priniesol svoje knihy receptov, ktoré úzko súvisia s ľudovou gastronómiou.
Tak sa stalo, že všetci, ktorí strávili novembrové popoludnie v budove novej stodoly s teplou vôňou dobrôt, mali výnimočný zážitok.
Edina Švajcerová, hostiteľka podujatia začala s rozprávkou, pripomínajúc jedného zo svätých v mesiaci, svätého Martina, a prítomní sa mohli oboznámiť s ľudovými tradíciami, súvisiacimi so svätým Martinom.
Po milom privítaní predstavila svodínsku „pekárku“ Dianu Mazán, ktorá nie po prvý raz priniesla svoje pekárske umenie na toto podujatie, a ktorá sa s účastníkmi podelila o tajomstvá pečenia syrových koláčikov.
Kým malí aj veľkí pripravovali cesto na pagáče a vkladali na panvicu, v tvorivej dielni sa formovali kreácie.
Zhotovovali sa papierové husi, košíky na upečené pagáče, myši z dreva, brožúra s názvom „Recepty starých čias“, do ktorej sa hneď dostal recept syrových pagáčov.
Kým sa rozniesla vôňa upečených pagáčov do novembrového podvečera, dorazila Veronika Smidt s knihami a so svojim hosťom Róbertom Tataim, ktorý ako učeň majstra Andrása Wolfa sa stal v roku 2017 víťazom súťaže Šéf Šéfov.
Počas rozhovoru z odpovedí na otázky Veroniky Smidt sa diváci dozvedeli veľa o úspechoch, práci, živote a cieľoch Robiho Tataia. Potom šéf s pomocou detí pripravil oškvarkovú nátierku z mangalíc, ktorú často pripravuje aj doma so synmi dvojčatami.
Spoločné podujatie autentického Domu ľudových tradícií a obecnej knižnice poskytlo znovu príjemné a užitočné strávenie času pre všetky vekové kategórie.
Podporovatelia podujatia: Nadácia Gábora Bethlena, Nadácia Budúcnosť Svodína, KultMinor, Samospráva obce Svodín a Reštaurácia Pató Pál
Kornélia Berényi
Po | Ut | St | Št | Pia | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9
1
|
10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
Po | Ut | St | Št | Pi | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 |
6
|
7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 |
20
|
21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |