posted by

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Maďarčina nyelvű változata van. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A „LANDSCAPE” magyar-szlovák határon átnyúló együttműködési program keretében immár másodszor tartottak nyilvános témanapot a szakemberek, melynek célja a tájban rejlő természetes értékek, az ezekre épülő termékek és az egészségmegőrzés kapcsolatának hangsúlyozása volt. A témanapnak a fertőszéplaki tájház adott otthont.

A fertőszéplaki tájház adott otthont a témanap rendezvényeinek (Fotó: Fertő-kör Turisztikai Egyesület)

Az Interreg Kisprojekt Alap támogatásával megvalósuló együttműködésben ezúttal Fertőd és a Fertő-táj természeti, gyógyászati és kulturális értékei mutatkoztak be az érdeklődőknek. A projektet hazánkban a Fertődön működő Fertő-kör Turisztikai Egyesület képviseli. A szeptemberi felvidéki tematikus nap után idehaza, „Tájértékeink az egészség szolgálatában”  címmel valósult meg a projekt második témanapja, ahol fiatal vállalkozók, civil szereplők és meghívott szakértők mutatták be a tájban rejlő természeti és kulturális értékek, az egészséges életmód kapcsolódási pontjait az érdeklődő lakosság számára.

A nyilvános rendezvényen közel 300 érdeklődő vett részt, köztük a szlovák partner 25 fős delegációja is.

A napot Virágh Imréné védőnő nyitotta előadásával, aki az egyesület központjában tartott bemutatót az egészséges táplálkozás, a rendterápia és a víz gyógyító ereje témakörben „Egészségünk védelmében” címmel.

Kora délután „A természet gyógyító ereje” elnevezésű vezetett sétán vett részt a magyar és szlovák küldöttség az Esterházy-kastély fűszer- és gyógynövény kertjében és a rózsakertben.

A program Bujnáné Kenyeres Klára „Gyógynövények a mindennapjainkban” előadásával folytatódott a fertőszéplaki Tájházban. A bemutató alatt a kertjeinkben is megtalálható növények (kakukkfű, rozmaring, hagyma, petrezselyem, fokhagyma, borsikafű, büdöske) gyógyító erejével ismerkedtek a résztvevők. A Tájház egyidőben otthont adott a hagyományos Tökfesztiválnak is, ahol helyi kézműves termékekkel, gyógynövényekkel és ételekkel várták a résztvevőket.

Közel háromszázan vettek részt a tájház rendezvényén (Fotó: Fertő-kör Turisztikai Egyesület)

Az „ízlelő kézműves workshopon” Kiss-Szabó Renáta, Téglási Edit és Horváth Zoltán hozták el a hamisítatlan fertő-parti ízeket.

Az Edó lekvárok örömmel és igazi szenvedéllyel készült termékek, ez nem csak a lekvárok ízében, de más különleges termékekben – mint a zakuszka és cukkinikrém –  is megmutatkozott.

RenKa szörpjei az igazi bodza és akác ízt varázsolták az asztalokra, de bazsalikom, rozmaring, és zsálya szörpöket is kóstolhattak a résztvevők RenKa műhelyében.

Horváth Zoltán családi vállalkozása mintegy harminc éve foglalkozik az almával, választéka átlagosan 5-10 fajtából áll. A vállalkozó segítségével részleteket ismertek meg a rendezvényre látogatók az alma méregtelenítő, tisztító hatásáról.

A témanap zárása ként Molnár Erzsébet, a Fertő-kör Turisztikai Egyesület elnöke összegezte az eredményeket, majd kötetlen beszélgetés formájában a magyar és szlovák delegáció tagjai megvitatták a témanap programjait.

Az SKHU/WETA/1901/4.1/021 azonosító számú, „LANDSCAPE – Tájértékek az egészség szolgálatában / Hodnoty kraja v službe zdravia” című projekt fő célja, hogy erősítse a két ország közötti együttműködéseket, és szemléletformáló tevékenységeken keresztül hívja fel a figyelmet az egészségmegőrzés és egészséges életmód fontosságára, mindezt az egyes tájak természeti értékeire alapozva.  

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A cikk nem feltétlenül tartalmazza az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 

Comments are closed.