Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Maďarčina nyelvű változata van. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Júliusban indult a „LANDSCAPE” magyar-szlovák határon átnyúló együttműködési program. Az Interreg Kisprojekt Alap támogatásával megvalósuló együttműködésben Fertőd és a Fertő-táj, illetve Szőgyén gyógyászati és kulturális értékeit mutatják be egymásnak a partnerek. A fél éves projekt legfőbb célja, hogy segítsenek az adott tájegység értékeire alapozva az egészséges életmód fontosságának tudatosításában.

A KonDor Műhely termékei, rajtuk a szőgyéni lagzis kalács receptjével (Fotó: BerényiKornélia/Felvidék.ma)

A projektet hazánkban a Fertődön működő Fertő-kör Turisztikai Egyesület, míg Szlovákiában a felvidéki Limes Anavum Regionális Honismereti Társulás képviseli. A nyilvános témanapnak a Szőgyéni Régészeti Múzeum és Tájház adott otthont szeptember 19-én. A rendezvényen Svajcer Edina, a konferencia háziasszonyának segítségével mutatták be fiatal vállalkozók, civil szereplők és meghívott szakértők a tájban rejlő természeti és kulturális értékek, az egészséges életmód kapcsolódási pontjait az érdeklődő lakosság számára. A rendezvényre hazánkból 25 fős szakemberekből, szakmai véleményvezérekből álló küldöttség érkezett.

A tematikus nap programjai a víz gyógyító ereje, a gyógynövények használata, az egészséges táplálkozás, a stresszmentesség , illetve a sport és rendszeres aktivitás egészségmegőrző szerepe köré épültek. Ezekre az elemekre alapozva a helyi sajátosságok, helyi értékek mentén megvalósult, példaértékű jó gyakorlatok bemutatására törekedtek a szervezők, kifejezve ezzel a projekt fő gondolatát: a tájban rejlő természeti és kulturális kincsek gazdag lehetőségeket és igazi értékeket képesek szolgáltatni az egészséges életmód kialakításához és fenntartásához.

A napot a szomszédos Köbölkútról érkezett természetgyógyász, Gáspár Árpád nyitotta előadásával, aki Vissza a gyökerekhez címmel beszélt az érdeklődőknek a gyógynövények, a víz gyógyító erejéről, az ősi népi praktikák alkalmazhatóságáról és mindezek szerepéről az egészséges táplálkozásban.

Délután „Márka és közösség” című interaktív bemutatóval folytatódott a program. A konferencián olyan fiatal vállalkozók mutatkoztak be, akik eredményei már példaértékűek: a Felvidéki Szikvíz, a Pató Pál Étterem, a Pató Pale Ale és a Kondor Műhely képviselői nem csak termékeikről, szolgáltatásaikról, de vállalkozásuk történetéről, értékeikről is beszéltek a hallgatóságnak.

A Felvidéki Szikvíz családi manufaktúra. Tulajdonosai Retkes János és lánya, Rebeka, akik vállalkozásukkal a nagypapa (dédpapa) hagyatékát keltették életre. Az ízes, tiszta szikvizet a szőgyéni műhelyben palackozzák, termékük nagy népszerűségnek örvend szerte a Felvidéken. Különlegessége, hogy palackja újratölthető, előállítása ezért minimális környezetterheléssel jár, hangsúlyos magyar felirata pedig a felvidéki magyarság identitásának erősítéséhez járul hozzá.

A KonDor Műhely megálmodása és megvalósítása Dékány Norberthez és Évához, egy fiatal helyi házaspárhoz kötődik. A fiatal vállalkozók kezdetben egyedi fényképes pólók készítésével foglalkoztak, mára portfoliójukban már bőrből, fából készült termékek is szerepelnek. Partnereik szintén szőgyéniek: termékeiket helybéli grafikus, varrónő és famegmunkáló segítségével készítik, akár teljesen egyedi elképzelések alapján is.

Svajcer Edina, a rendezvény háziasszonya mutatja be a Pato Pale Ale-t, Szőgyén első kézműves sörét (Fotó: BerényiKornélia/Felvidék.ma)

Bartos Gergely, a Pató Pál étterem vezetője arról beszélt, hogy hogyan szerezték vissza annak eredeti nevét. A régi szőgyéni ételeket is kínáló étterem helyi gyökerekkel, helyi értékekkel büszkélkedhet. Felújítása ezek mentén, magyarországi támogatással valósult meg, tulajdonosa pedig megtöltötte azt a nevéhez illő hangulati elemekkel, korai kézírásos receptekkel, fényképekkel.

A Pató Pale Ale névre hallgató kézműves sör készítése szintén egy helyi fiatalember, Elzer Gergely nevéhez fűződik, aki megvalósította a testes, erős, keserű és illatos sörök szerelmeseinek álmát.  Készítője méltán lehet büszke a település első kézműves sörére, amelyet kizárólag helyben, a Pató Pál étteremeben és a hozzá tartozó bárban kóstolhatnak a minőségi és tudatos sörfogyasztás kedvelői.

A szőgyéni témanap mintegy kétszáz érdeklődő részvételével zajlott. A konferencia zárásaként 16 órától a „Pajta titkok” című rendezvényen láthatták a résztvevők helyi civil szervezetek interaktív bemutatóit a hagyományőrzés, az egészséges táplálkozás, a sport és aktivitás jegyében.

Az SKHU/WETA/1901/4.1/021 azonosító számú, „LANDSCAPE – Tájértékek az egészség szolgálatában / Hodnoty kraja v službe zdravia” című projekt fő célja, hogy erősítse a két ország közötti együttműködéseket, és szemléletformáló tevékenységeken keresztül hívja fel a figyelmet az egészségmegőrzés és egészséges életmód fontosságára, mindezt az egyes tájak természeti értékeire alapozva.  

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A cikk nem feltétlenül tartalmazza az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Comments are closed.