posted by

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Maďarčina nyelvű változata van. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Hétfőn zárult a Szlovákia és Magyarország együttműködését segítő, „LANDSCAPE” határon átnyúló együttműködési program kereteiben megvalósuló első témahét a szlovákiai Szőgyénen. Az Interreg Kisprojekt Alap támogatásával megvalósuló együttműködésben Fertőd és a Fertő-táj, illetve Szőgyén természeti, gyógyászati és kulturális értékeit mutatták be egymásnak a partnerek.

Nyitrai Angelika mutatta be Manufaktúrája termékeit a közönségnek (Fotó: Berényi Kornélia/Felvidék.ma)

A fél éven át tartó projektet hazánkban a Fertődön működő Fertő-kör Turisztikai Egyesület, míg Szlovákiában a felvidéki Limes Anavum Regionális Honismereti Társulás képviseli. Mind magyar, mind szlovák oldalról 10-10 térségi szakember koordinációjában valósul meg a projekt, melynek célja a térségekben rejlő egészségmegőrző módszerek kidolgozása, az ezekre épülő szemléletformáló kampányok végrehajtása a Kneipp filozófiai elemei mentén.

Az első tematikus témahétre Szőgyén került sor Tájértékeink az egészség szolgálatában címmel. Az egész hetes programsorozaton Szőgyén és térségének nevezetességeivel, kulturális és természeti értékeivel ismerkedtek meg a hazánkból érkező vendégek.

A hét szakmai programjai a víz gyógyító ereje, a gyógynövények használata, az egészséges táplálkozás, a stresszmentesség , illetve a sport és rendszeres aktivitás egészségmegőrző szerepe köré épültek. Ezek az elemek azok a hagyományos, a táj sajátosságaira épülő ’medicinák’, amelyek a fejlesztési koncepció szerint alapjául tudnak szolgálni a helyi specialitásokkal rendelkező egészségmegőrző programok kidolgozásának, s amelyek széles körben való megismertetése hozzá tud járulni a helyi lakosság egészségtudatosságának növeléséhez.

Molnár Erzsébet, a Fertő-kör Turisztikai Egyesület elnökének vezetésével érkezett Szőgyénbe a hazánkat képviselő vendégcsapat, akik a hét folyamán látogatást tettek a tájházban, a múzeumban, a galériában, de meglátogatták többek között az oroszkai hadimúzeumot és a bélai kastélyt is.

A tematikai hét háziasszonya Svajcer Edina, a Szőgyéni Tájház és Régészeti Múzeum vezetője volt, mellette Retkes Rebeka, a projekt gondozója is részt vett a programokon.  Az ismerkedésbe és a beszélgetésekbe bekapcsolódott Méri Szabolcs polgármester, Farkas Zsolt esperesplébános és Smidt Veronika könyvtáros is.

A programokat előadások, kiállítások, filmvetítés és könyvbemutató is gazdagította, de nem maradhatott el a Fertő-táj nevezetességeinek bemutatása sem, melyeket Rabensteiner Viktor ismertetett meg a szlovák szakemberekkel.

A bemutatók sorát Nyitrai Angelika gyógynövény- és fűszernövény- feldolgozó nyitotta, aki Immunerősítés gyógynövényekkel című előadásában beszélt a növények gyógyászatban betöltött szerepéről, és bemutatta saját kézműves kisüzemének termékeit is. Az előadás végén lehetőség nyílt a helyszínen készült teák kóstolására is.

Méri Szabolcs polgármester köszönti a Pató Pál úr nyomában című könyvbemutató hallgatóságát (Fotó: BerényiKornélia/Felvidék.ma)

Danczi Mónika a Tájad muzsikája című előadásában a zene gyógyító hatásáról és a magyar népdalkincs jelentőségéről szólt, melyet ősidők óta a test és a lélek gyógyítására használtak elődeink. Játékos, gitáros előadásával lelkes hallgatóságra talált, bemutatva azt, miként hat a zene a test és a lélek összhangjára, annak rendben és rendszerben tartására.

A Szőgyéni Régészeti Múzeum és Tájház adott otthont a szombati programnak: a rendezvényen fiatal vállalkozók, civil szereplők és meghívott szakértők mutatták be a tájban rejlő természeti és kulturális értékek, az egészséges életmód kapcsolódási pontjait az érdeklődők számára.

A Pató Pál úr nyomában című könyv bemutatóján Vércse Miklós, a könyv szerzője és Nágel Dezső helytörténész ismertette meg a hallgatóságot Pató Pál  életútjával.  Magyar kézművesség a Felvidéken címet viselő kiállítás ünnepélyes megnyitójára pénteken került sor, amelyen szintén részt vettek a pályázatot képviselő magyar és szlovák partnerek.

Az SKHU/WETA/1901/4.1/021 azonosító számú, „LANDSCAPE – Tájértékek az egészség szolgálatában / Hodnoty kraja v službe zdravia” című projekt fő célja, hogy erősítse a két ország közötti együttműködéseket, és szemléletformáló tevékenységeken keresztül hívja fel a figyelmet az egészségmegőrzés és egészséges életmód fontosságára, mindezt az egyes tájak természeti értékeire alapozva.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A cikk nem feltétlenül tartalmazza az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Comments are closed.