Írta:

Községünkben mindhárom oktatási intézménybe ellátogattam, hogy arról érdeklődjek, hány gyerekkel, diákkal, milyen körülmények közt kezdik az új tanévet.

Óvoda

Kovács Lívia igazgatónő:
Az új tanévben két magyar tannyelvű és egy szlovák tannyelvű osztályt nyitott. Összesen 52 gyermek látogatja intézményünket, közülük 16-an első alkalommal jöttek óvodába. Az óvó nénik örömmel készülődtek, hogy az óvodakezdés zökkenőmentes legyen. A nevelők napi szinten kapcsolatot tartanak a szülőkkel – ez lehetővé teszi, hogy a szülők minden egyes nap tájékoztatást kapjanak gyermekük óvodán belüli életéről és ők is elmondják nekünk a gyermekükkel kapcsolatos észrevételeiket.
Az első napokban ismerkedünk az óvoda külső és belső tereivel, az időrenddel, az önmaguk körüli tevékenységgel. Megismerkedünk az osztálytársakkal, megtanuljuk a nevüket, megismerjük az óvoda dolgozóinak foglalkozását és hasonlókat.
A hagyományos iskolai tanterv az ISCED 0 mellett még további olyan tevékenységekkel is tervezzük gazdagítani a tanévet, amelyek a korábbi években sikeresnek bizonyultak.
Ebben az évben a “Mozgással az egészségért” pályázatunkra kaptunk 1000 euró támogatást Nyitra Megyétől. Ebből a pénzből aktív kikapcsolódást szolgáló sporteszközöket vettünk – taposókat, autókat, szánkókat.
Az alapító lehetőségei szerint a nyári időszakban el lettek végezve például a beázás miatti festések és egyéb munkálatok. Az épületre teljes körű felújítás vár, amelyet csak egy nagy pályázat keretén belül tudunk megvalósítani az alapítóval egyetemben.

„A lelkesedés diktálja az iramot, de a kitartás éri el a célt. „

Ezzel a gondolattal nyitotta meg kapuit a Csongrády Lajos Alapiskola a 2015/2016-os tanévben.

A tanévet 133 tanulóval kezdtük 9 évfolyamban. Az idén 17 elsőst köszönthetünk iskolánkban.  Az előző évekhez hasonlóan a napközis foglalkozások 2 csoportban zajlanak. A pedagógiai munkát 15 pedagógus, 2 nevelőnő és a lelki atya látja el. Továbbra is ki lehet kérni az iskolapszichológus és  gyógypedagógus tanácsait. Az iskola működését  segíti még 1 könyvelőnő, 2 takarítónő, 1 gondnok és 4 konyhai alkalmazott. Új kollégák is érkeztek hozzánk PaedDr. Könözsi Éva ( matematika-kémia szakos), Mgr. Kovács Erika ( alsó tagozatos), Mgr. Valient Malvína (szlovák nyelv- angol nyelv szakos) és PaedDr. Farkas Zsolt lelki atya személyében.  Kívánom, hogy otthonra találjanak itt nálunk az iskolában!

Röviden tekintsük át, mi is történt iskolánk környékén a nyári szünetben.  3 tanterem kifestésre került: magánszemélyek szponzorálták a festéket, az önkormányzat biztosított munkásokat a festés elvégzésére. A további változtatásokat is zömében támogatásokból sikerült megoldani: 3 osztály és 2 napközis csoport kapott új iskolapadokat és székeket, 1 osztály bútorral is gazdagodott, a multimédiás terem nemcsak új helyet, de új nevet is kapott: Csongrády teremként fog funkcionálni- ide is sikerült padokat és székeket vásárolni. A nyár folyamán megújultak a krétás tábláink és 8 új ajtóval gazdagodtunk.  A diákkönyvtár átrendezésre került: így alkalmas könyvtári órák illetve foglalkozások megvalósítására.

A vakáció ideje alatt táborban is részt vehettek diákjaink:  a versenyeken sikeresen szereplő felső tagozatos diákok  jutalomként Tatán táborozhattak  Tata Város  Önkormányzata jóvoltából, Szőgyén Község Önkormányzata pedig a gyerekek utaztatását biztosította.

Mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult a nyári munkálatok és a nyári programok lebonyolításához, nagyon szeretném megköszönni a hozzájárulását, segítségét, támogatását!

Még köszönetemet szeretném kifejezni az önkormányzatnak és a szülői munkaközösségnek, akik az első osztályosoknak a hagyományokhoz híven ajándékkal kedveskedtek az idén is- a furulyaoktatáshoz szükséges hangszert biztosították a gyerekek számára.

Egy  iskola sikeres működéséhez valamennyi szereplőnek – diákok, pedagógusok és munkatársak, szülők, fenntartó, civil szervezetek – hozzá kell tennie valamit. Bátran hangoztatom, hogy a sikeres munka feltétele több lábon áll: éppúgy része a helyi társadalom együttműködése, összefogása, bizalma, mint kollégáim és munkatársaim alázatos, felelősségteljes munkavégzése, a fenntartó részéről pedig a nyugodt működés feltételeinek megteremtése, a kiszámíthatóság és a stabilitás biztosítása.

Szeretném, hogy az új tanévben is dolgozzunk együtt közös céllal, közös akarattal! Törekedjünk arra, hogy az év folyamán minél több tanulónk érjen el sikereket, serkentsük őket kitartásra! Bár az iskola alapvetően a tanulásról szól, fontos, hogy élményeket adjon! Az osztálykirándulások, iskolai versenyek, vetélkedők, táborok, színházlátogatások mind-mind új élménnyel gazdagítanak és nem utolsó sorban fontos építőkockái lehetnek egy valódi közösség kialakításának.

Közös mindennapi munkánkhoz sok örömet, jó egészséget, a gyermekekben a lehetőségek birodalmának felfedezését, a szülőkben igaz segítőtársakat, velük együtt elért és megért sikereket, optimizmust, kitartást kívánok az idei tanévre!

Szarka Andrea, igazgatónő

Comments are closed.