Községünkről

Az Európa Díjas Szőgyén Község a Garam alsó folyásától nyugatra, a Dunától északra, Dél-Szlovákia egyik festői szépségű zugában terül el. A község első írásos emléke – Scheuden néven említik – 1156-ból származik. A tatárok kivonulása után 1242-ben  a falu Német – és Magyarszőgyénre oszlott a lakosság nemzetiségi összetétele alapján. A kettéosztott település újraegyesítése a 19-20. század fordulóján következett be. Az 1971-ben, a  község területén végzett régészeti kutatások bebizonyították, hogy már a kőkorszakban is lakott volt a település. A sírokból származó leletek időszámításunk előtt negyedik évezredre utaló, emberi alakú (antropomorf) vázaszerű edények formai és eszmei világa a nőiességgel azonosul.

A település domináns épülete a barokk stílusban épült Nagyboldogasszony Római Katolikus Templom Magyarszőgyén és Németszőgyén képzeletbeli határán fekszik. A templom nem csak nagyságában tűnik ki a környékbeli templomok közül, de belső freskói, szobrai, oldaloltárai is rendkívülivé teszik.

A XX. század eleji mindennapi falusi élet, népszokások, hagyományok világáról a Régészeti Múzeum és Tájház ad bővebb információt a látogatónak.

A régészeti múzeumban két állandó kiállítás mutatja be a község – nemzetközi jelentőségű lelőhelyek közé sorolt  – figyelemre méltó történelmi múltját az őskor fiatalabb szakaszától kezdve a törökkori háborúk után időszakig (Időszámításunk előtt 4800 – időszámítás után 17. század) .

A településen zajló színes kulturális élet meghatározó rendezvénye a Pató Pál Napok, ahol az európai partnerek kulturális programja tovább erősíti a határon átívelő barátságot Tatával (HU), Pińczów-al (PL), Bystřicével (CZ).

Szőgyént fekvése, klímája az ország legjobb szőlészeti területei közé sorolja. Lankái főként a Chardonnay, rajnai rizling, fehér burgundi, szürke barát, cabernet sauvignon, Dunaj, kék frankos fajtáknak kedveznek.