Az idei, tervezett történelmi megemlékezést meghiúsította a koronavírus-járvány, így a
nyilvános megemlékezés elmaradt. A Csongrády Lajos Alapiskola udvarán, Görgei Artúr
szobránál, szűk körben, de méltósággal emlékeztek.
Méri Szabolcs polgármester, az ünnep előtti napon helyezte el az emlékezés virágait a
tábornok szobránál. Díszőrséget álltak, Halász Lázár és Kovács Kristóf, a 32. számú Szent Mihály cserkészcsapat segédőrsvezetői.
Szarka Andrea iskolaigazgató, Nothart Erika helyettes, és Molnár Dóra a
diákönkormányzat elnöke helyezte el az emlékezés koszorúját a Csongrády Lajos Alapiskola tanulói és a tantestület nevében a tanítás utolsó napján, emlékezve 172 év távlatából. Március idusán, a napfényes vasárnapon a közösségek nevében emlékeztek a tábornok szobránál. A Szőgyén Öröksége Társulás nevében és az MKP szőgyéni alapszervezete nevében Berényi Kornélia, a IX. Vörössipkás Zászlóalj Felvidéki Hagyományőrzői nevében Leboc Szabolcs és a 32. számú Szent Mihály cserkészcsapat nevében Švajcer Antónia őrsvezető hajtott fejet. A himnusz eléneklése és a közös ima után koszorút és virágot helyeztek el mindazok emlékére, akik a magyar szabadságért harcoltak.
Ezt követően megálltak a Szent Mihály-templomkertben elhelyezett cserkészkopjafánál, és
mivel mindhárman cserkészek, ezen a helyen a cserkészcsapat nevében rótták le kegyeletüket. Berényi Kornélia emlékezett az 1848-49-es Szabadságharc és Forradalom gyermekhőseire. Than Károly 13 éves, Szabó József 12 éves, Büttner Emil 16 éves, Pilászanovics Béla 14 éves, Koroknay Dániel 14 éves és Illyés Bálint 13 éves fiúk hősi tetteit elevenítette fel. Sok fiatal fiú állt be 1848-49-ben a nemzeti hadseregbe és közülük sokan adták életüket a hazáért.
Az emlékezők virággal és mécsessel adóztak a bátor tizenévesek hőstettei előtt, és imában kérték: Emlékük legyen áldott, pihenésük csendes!

Berényi Kornélia

 

 

Comments are closed.