Írta:

– mondta el Vígh Gábor polgármester, akivel az utóbbi időszakban elvégzett munkákról beszélgetek.
Régóta beázott a kultúrház. Ha esett az eső vödrök álltak mindenütt, hogy felfogják az esővizet. A kultúrház felújítására beadott pályázat sikerességére nem várhattunk, már csak az állagmegőrzés miatt sem. A tető szigetelése 2/3-ad részben megvalósult. Ha az anyagiak engedik, tovább folytatjuk a munkát.

Rendbe lettek téve a tájháztól folytatólagosan a járdák és az árkok.
Folyamatban van az iskolák és óvodák festése. Még a szlovák alapiskola folyosója is ki lett festve 22 év után – erre az állványozás bonyolultsága miatt nem került sor eddig.
Sajnos, lassan az egész falut közmunkásaink fogják takarítani, mert egyre több az elhagyatott ház és árok.
A futballpályán folyamatos a felújítás – legutóbb az öltözők teraszának sültje lett kicserélve, sor került festésre és sok egyéb munka is el lett végezve.

Csak azután kezdhettünk neki az utak javításának, miután kiegyenlítettük tavalyi tartozásunkat (5200 €) a Korekt vállalat felé. Most 4000 € értékben lettek eltávolítva a kátyúk a Hosszú Soron, a Kisújfalusi úton, a Főszegen és a Jednotához vezető út a kultúrház mögött.
Mivel sikerült a Jednota fogyasztási szövetkezettel húsz év után megegyezni, megtörténhetett a járda felújítása és az üzlet bejáratának akadálymentesítése is. Ezen kívül, akadálymentesített feljárót építettünk a távmunkaház mellett található ABAR üzlethez is. Az üzlet tulajdonosa a saját költségén felújította és megnagyobbította az eladóteret, a község pedig – mivel az ingatlan a mi tulajdonunkban van – akadálymentesített feljárót épített. Ilyen feljáró épült az utóbbi időben a Szolgáltatások Házának egyik nyugdíjasok által látogatott helyiségéhez is.

A közmegvilágítás pályázatban sok hiba volt – 3-4 utca kimaradt a tervezésből. Ezekben az utcákban már saját költségen kell bebiztosítanunk a világítást. Hosszú a reklamációs idő is, mert külföldön gyártott lámpákról van szó.

Itt kérdezném meg, miért világítanak a lámpák olyankor is, amikor még nincs sötét?
A lámpák fényerőre kapcsolnak be és ki. Mi most, a garancia idő alatt nem is nyúlhatunk bele a rendszerbe, csak a szerelő cég. A céget egyébként folyamatosan figyelmeztetjük a hiányosságokra.

Már látni, hogy spóroltunk a közmegvilágítás kiadásain?
Fél év után lesz olyan kimutatás, amiből megállapítható lesz, van-e megtakarítás és az milyen mértékű.
A tornaterem mögött kezdjük építeni a parkolót “Udvard és környékéhez” beadott sikeres pályázatnak köszönhetően. Megvan már az építkezési engedély parkoló és buszmegálló kialakítására.

Itt mondanám még el, hogy a PT Security Slovakia, komáromi céggel 3 hónapos időtartamra kötöttünk szerződést a község objektumainak felügyeletére. Ők végzik ezt a munkát, az összes környékbeli településen. Figyelni fogják többek közt a kamerarendszer felvételeit, és joguk van akadályozni és mozgásában gátolni a tetten ért személyt a rendőrség kiérkeztéig. Az említett cég előzetes tárgyalásaink alapján 2015. október elsejével megfigyelő és riasztó rendszer központot alakít ki Szőgyénben, amely rendszerre bárki rákötheti saját riasztó- vagy kamerarendszerét.

felujitas 2 (Copy)

felujitas 3 (Copy)

Comments are closed.