Írta:

A Tatai Honvéd Baráti Klub tagjai szőgyéni látogatásuk alkalmával ellátogattak az Oroszkai Hadtörténeti Múzeumba, amiről be is számoltunk a lap hasábjain. Ez a látogatás olyan nagy hatással volt a katonai múlttal rendelkező tagokra, hogy Kemény Balázs ajánlására elhatározták, hogy a múzeumi tárgyak gyűjtőjét és tulajdonosát Žákovič Lászlót a tagjaik közé választják. 

Lászlót és fiát Dánielt Vígh Gábor polgármester és jómagam is elkísértük az ünnepségre. A tagok által készített tablók által betekintést nyerhettünk a klub gazdag, szerteágazó életébe. Sárközy József, nyugalmazott ezredesnek, a bajtársi klub elnökének  minden képről eszébe jut egy történet. A tagok együtt ünnepelnek, énekelnek, járnak rendezvényekre, kirándulásokra,  úgy összeszoktak már mint egy nagy család.

Elvittek egy nagyon különleges helyre is, amelyet kevesen láthatnak, mégpedig Sáry László nyugállományú alezredes haditechnikai parkjába. Az alezredes sajnos nemrég elhalálozott, ezért lánya, Sáry Júlia fogad. A talpraesett üzletasszony elmondta, a használt, kiselejtezett haditechnikát édesapja vásárolta fel a Magyar Honvédségtől és mindenből félretettek egy darabot, kiállítási tárgynak. Van a telepen több repülő, nyolc helikopter, tankok, aknavetők, páncélozott csapatszállítók, hídépítésre alkalmas technika, teherautók minden márkában és mennyiségben.  Ők ezeket fokozatosan felújítják és olyan állapotba hozzák, hogy kiállíthatóak legyenek. Lenyűgöző látnivaló.

A haditechnikai üzleti tevékenység mellett Júlia még egy nyolcvan férőhelyes kutyamenhelyet is üzemeltet, havi 500 ezer forint ráfordítással, immár kilenc éve. A kutyákat nagy ketrecekben tartják, és rendszeresen jönnek értük azok az önkéntesek, aki sétálni viszik őket. Némelyek persze nem ketrecben, de az udvaron vagy a kifutókban tartózkodnak. Hihetetlen, de Júlia mindegyik kutyának ismeri a nevét. – Évente úgy  86 kutyát adunk örökbe. A magyarok főleg kölyökkutyákat keresnek, az idősebb ebek iránt a külföldiek érdeklődnek – meséli Juli.

A klub keretén belül működő Őszirózsás Dalkör szervezte a bensőséges ünnepséget, ahol  Žákovič Lászlónak átadták a tagságot igazoló emléklapot,  és katonai egyenruhákat ajánlottak fel a múzeum részére. A klubtagok nekünk, felvidéki vendégeknek névre szóló  kézzel írott köszönetet nyújtottak át. Meghatódtunk. A finom süteményekért meg elismerés a klub női tagjainak.

 

honvéd klub4 honvéd klub2 honvéd klub1 honvéd klub3

Comments are closed.