Írta:

Igazi szőgyéni vásár

Fények, illatok, gőzölgő forralt bor, “kapusztnyica”, szőgyéni lepény, csülkös pacal, süllő, vadgulyás, kézműves termékek, házi sütésű kalácsok, sütemények és forgatag a helyi karácsonyi vásárban. 

A négy szervező: Fazekas Gizella, Koncser Erika, Halász Norbert és Volter Péter  is elégedettek . Az immár hatodik alakommal szervezett vásár egyre népszerűbb, úgy az árusok, mind a lakosok körében. A szervezők közül Fazekas Gizi elmondta: Amikor hat éve nekikezdtünk a helyi termékek vásárának szervezéséhez, felmerült, mennyibe fog ez kerülni. Már akkor mondtam, ez nem pénz, de hozzáállás kérdése. Ha vannak, aki szívvel-lélekkel tudnak tenni azért, hogy a helyi emberek kivihessék a térre egészséges, finom és egyedi portékájukat, akkor menni fog. Jóleső érzés látni, hogy invitálásunkra a több mint negyven árus reagált. Ezek többsége szőgyéni, idegen árusok csak olyan termékekkel jöhettek, amilyeneket a helyiek nem tudtak kínálni.

A község és a Scheuden járulékos szervezet biztosította a rendezvény anyagi hátterét és a “kapusztnyicát” is ingyen mérték a lakosoknak. A már jól bevált séf Ľudovít Hulička főzte igazán ízletesre, Benye Mária, Harangozó Margit és Tóth Mária pedig osztotta az éhes vásározóknak

Bizony volt sok minden – rengeteg fajta kézimunka, cserépedények, bizsuk, szobrok, naptárak, könyvek, asztali díszek, gyertyák, játékok, sálak, szappanok – felsorolni is nehéz. Házi termékekből is sok finomságot hoztak a helyiek – hogy csak a különlegességeket említsem – zöld dió-, csipkebogyó- és kökénylekvár, Őrség Zöld Aranya 2016-os országtorta, kőtés, mézbor, szárított szeder és berkenye, homoktövis itóka. Szinte senki se távozott üres kézzel. Ennyi kreatív szőgyénit! – mondta Dukony Magdolna elismerően.

Meg lehetett venni a vásáron a színházi bérletjegyet, lehetett üzenni a Jézuskának, a cserkészek adományokat gyűjtöttek a szőgyéni rászorulóknak, vendégül láttuk a Bajót testvérvárosi küldöttségét, a Mikulás is osztogatta a cukorkát – még a kicsit rosszabb gyerek is az ölébe ülhetett, mert olyan feledékeny, hogy a virgácsát is otthon hagyta. Bár a benti vásár az est leszálltával bezárt, a főtéren még éjfélig folyt a vigadalom.

Comments are closed.