Áldott legyen emléke a Márciusi ifjúságnak! – hagyta ránk örökül, a már jelmondattá vált üzenetet Pósa Lajos, költő, meseíró, dalszerző, a magyar gyermekirodalom klasszikusa.
Ezt tartotta szem előtt a Csongrády Lajos Alapiskola vezetése, amikor a koronavírus kitörése kapcsán úgy döntött, hogy az iskola falai között ünnepelnek, és az osztályokban emlékeznek az 1848-49-es Szabadságharc és Forradalom eseményeire.
Ünnepi hangulatot árasztottak a folyosók, a tantermek, hiszen a diákok munkája nyomán ablakdíszek, faliújságok, tablók hirdették a magyar történelem legszebb időszakát, azt a tavaszt, mely 172 évvel ezelőtt lázba hozta nemzetünket.
Mivel nagylétszámú gyülekezést nem lehetett rendezni, ezért az osztályokban tartották meg az emlékórákat. Rendhagyó foglalkozásokkal készültek az osztályfőnökök, ünnepi hangulatot varázsolva kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Az alsó tagozatos osztályokban, énekkel, versmondással, kézműves foglalkozásokkal, vetítéssel, rejtvényekkel idézték fel a történelmi március 15-ét. A felső tagozatos tanulóknak az osztályfőnökök gondoskodtak a rendhagyó történelem órákról, igényes foglalkozásokat biztosítva számukra. Az iskolában dolgozó Polák tanító-házaspár egy-egy történelmi társasjátékot készített erre az alkalomra. A gyerekek élvezték az ismeretszerzés játékos formáját. Az egyik társasjáték a Pilvax kávéháztól a Landerer nyomdáig vezette el a játékosokat, miközben ismeretek szerzése közben, ugyancsak megszerezték a Jókai nevéhez fűződő 12 pontot. A másik társasjáték szintén a Pilvaxba
repítette el a tanulókat, miközben Petőfi, Irinyi, Jókai és Vasvári szerepében a Nemzeti Színházba kellett eljutni, számtalan történelmi ismeretszerzés és feladatteljesítés révén.
A történelmi napok befejezéseként az igazgatóság és a diákönkormányzat képviselői – a cserkészek díszőrsége mellett – koszorút helyeztek el, az iskola udvarán, Görgei Artúr tábornok szobránál. Az ünnepi hetet a kényszerszünet követte, mely két hétig tartott, és ami az online tanulással folytatódott és folytatódik a tanév végéig. Az iskolaudvar elcsendesedett, és Görgei tábornok szobra is ugyancsak elárvult az iskola udvarán. Bizonyára hiányolja a gyermekek derűs nyüzsgését, de néhány koszorú és virág emlékezteti őt arra az ünnepre, mely szokatlan keretek közt, de méltó módon zajlott
2020. március idusán a Csongrádyban.

Berényi Kornélia

Comments are closed.