Ha kihagyok egy edzést, hiányérzetem van

Ha kihagyok egy edzést, hiányérzetem van

A közösségi oldalon találtam szemben magam Lehotkai Ákos videójával. Gyerünk Ákos! Jó lesz ez!- biztatja őt egy női hang, amikor nekigyürkőzik a 280 kilogramm felhúzásának. Majd mikor sikerül, a hang büszkén mondja valakinek: Igen, az én férjem! – Micsoda vagány asszony!- konstatálom elismerően – elkíséri férjét a versenyekre, szurkol, erőt önt bele. Rögtön fel is vettem Ákossal a kapcsolatot, hogy elbeszélgessünk az általa űzött sportról, az erőemelésről.

Mikor szeretted meg ezt a sportágat?
A komáromi ipari középiskolában kezdtem „gyúrni” az akkor elérhető irodalom alapján. Talán az is közrejátszott, hogy a kollégiumba volt egy konditerem. Persze kamaszkorban az ember azért kezd el edzeni, mert szeretne erősebb, férfiasabb fizikumot. A pozsonyi egyetemi kollégiumnak is volt konditerme. Az egyetem alatt az embernek sok szabadideje van, ezért aktív látogatója voltam. Később mikor dolgozni kezdtem és a sors mindenfelé elsodort, valahogy mindig visszataláltam a konditermekbe. Az irodai ülőmunka mellett kell az embernek az aktív kikapcsolódás, ahol kieresztheti a stresszt, ami a munkahelyen felgyülemlik. Mostanában pedig kifejezetten egészség megőrzési célzattal edzek.
Az erőemelést kb. 4 éve kezdtem el hála az egyik barátomnak, akivel együtt edzünk. Elég kompetitív (vetélkedő) figura és mindig egymást húztuk. Azt vettük észre, mindig nagyobb súlyokat mozgatunk meg. Úgy gondoltuk, ki kell lépni a konditeremből és meg kell magunkat mérettetni versenyen is.
Elkezdtünk amatőr versenyeket látogatni.

Első verseny 2013 nyarán egy vág-füzesi felhúzó verseny, ahova teljesen tapasztalatlanul indultam. Ennek ellenére 220 kg teljesítménnyel 4. helyet sikerült elérni a kategóriámban. Ez nagyon motivált és elkezdtem mélyebben érdeklődni az erőemelés iránt. Eközben találkoztam a szőgyéni Vasakarattal, amit Csókás Erik szerevezett. Felvettem vele a kapcsolatot és ellátott sok jó tanáccsal. Ez a barátság a mai napig tart és sokat köszönhetek neki.

Azóta milyen versenyeken indultál?
2014. Vasakarat – Oroszlány, Kategória 5. Abszolút 6. hely, 2015. Muscle Beach – Siófok, felhúzás kategória 2. hely – 270 kg, 2015.Fitbalance – Budapest, felhúzás kategória 5. hely – 270 kg, guggolás, kategória 5. hely – 220 kg, és a legutolsó, amiről a videó felkerült közösségi oldalra -2016. Fitbalance – Budapest, felhúzás kategória 2. hely – 280 kg.

Nagy izgalommal készülök az első országos versenyemre, amit a WPC federáció rendez május 14-én Pozsonyban.

Ma már annyira megfertőzött ez a sport, hogy ha kihagyok egy edzést, hiányérzetem van. Még az út elején vagyok, és sok versenyen szeretnék indulni. Persze ehhez a család támogatása elengedhetetlen. Feleségem sokszor elkísér a versenyekre és sokat segít, amit nagyon köszönök neki. És ami a legfontosabb, jókat főz .

Mi az, amit a közeljövőben el szeretnél érni?
Egy erőemelő mindig a súlyban méri a teljesítmény és abban tervez. Szeretném elérni a 300 kg-os felhúzást, 200 kg fekve nyomást és 280 kg guggolást. Van mit csinálni! -bok-
U.i És csak ámulhatunk: Ákos a pozsonyi versenyen a Masters 1125 kg-ig kategóriában az 1. helyen végzett. Minden egyéni rekordját megdöntötte: guggolás 240 kg, fekvenyomás 162,5 kg, felhúzás 285 kg. Felkészítő edzője Csókás Erik..