Írta:

A munkanélküliek szociális juttatásaikat bizonyos óraszám ledolgozása után kapják, amely közhasznú munka formájában valósul meg.

Hozzánk jelenleg erre a közhasznú munkára 67 személy van beosztva. Ebből 21 ember heti 16 órát dolgozik, 46-an pedig havi 32 órát kötelesek ledolgozni. Az ő számuk minden hónapban változhat. Van, akinek sikerül munkát találnia, így a párkányi munkaügyi hivatal kisorolja a rendszerből, de sajnos akadnak olyanok is, akik munkájuk elvesztése következtében falumunkára kerülnek.

A 21 ember, akikkel a falu hat hónapra szerződést kötött, hetente 4 alkalommal jelennek meg a falumunkán és napi 4 órát dolgoznak. Egy nő az alapiskola konyháján segítkezik, ketten napi szinten takarítják a szolgáltatások házát és a bevásárlóközpont folyosóit és lépcsőit. Egy asszony a nyilvános WC használatát teszi lehetővé hétköznapokon a délelőtti órákban és az esti szentmise alatt, hétvégén pedig a szlovák és magyar szentmise előtt, közben és után is. Továbbá két postás van biztosítva a községi hivatal részére, illetve a tornateremben két személy váltakozva biztosítja az edzőterem nyitva tartását, egy pedig a tisztaságért felelős. Egy asszony naponta takarítja a buszmegállókat és szedi össze a szemetet a legfrekventáltabb helyeken. Két nő feladata a kertészkedés, ők ültetik és öntözik a virágokat, így igyekeznek szebbé és színesebbé tenni a környezetünket. A maradék nyolc embert pedig reggelente osztjuk be az éppen szükséges munkák elvégzésére.

Az említett 46 ember heti 1 alkalommal 8 órában végzik el az általunk koordinált munkát. A mi dolgunk tehát, hogy mindig nyitott szemmel járjuk a falut, hogy tudjuk mikor és hova küldjünk munkaerőt, milyen munkákat végezzenek el. Nagy a falunk, ezáltal rengeteg benne a munka is. Főleg a jó idő beköszöntésével nőtt az elvégzendő feladatok száma. Míg télen a hólapátolás, a csúszós járdák homokkal való leszórása és a magyarszőgyéni temető elevengáttól való megtisztítása töltötte ki munkaidőnket, a meleg hónapok meghozták a zöld övezetekkel való munkákat is. Ez alatt értem azon területeket, melyeket állandó jelleggel kell karban tartanunk, mint például a parkok, temetők, búcsú – és vásártér, focipálya és környéke, óvoda és iskola udvara. Ez magába foglalja a kaszálást, gereblyézést, a fűkupacok elszállítását, a söprést. Az árkok tisztítása is a mi feladatkörünkbe tartozik, hogy nagy esőzések után sem jelentsen gondot a víz elvezetése. Közmunkásaink a rendezvényeket követő takarításokból is kiveszik a részüket és még sorolhatnám a kisebb-nagyobb munkákat, melyek a mi közreműködésünkkel valósulnak meg.

Embereink döntő többsége fegyelmezetten, napi norma és ütemterv szerint végzi feladatait. Igaz akadnak olyanok is, akiket ,,fogni kell“, de azért velük is sikerül megegyezni.

A közmunkások tevékenysége akkor lenne mindenki számára szembetűnő, ha eltűnne ez a munkaerő, s a falu utcáin sokkal több lenne a szemét és a gondozatlan terület.

Barna Orsolya, koordinátor

Comments are closed.