“Regionális és partneri együttműködések formái” 

 nemzetközi konferencia

Kétnapos látogatásra invitálta testvértelepüléseit a csehországi  Bystřice nad Olší, hogy a résztvevők betekintést nyerjenek a települések együttműködésének különböző formáiba.

Az eseményről Méri Szabolcs, a szőgyéni küldöttség tagja számol be:

Elsőként a kisrégió Bystřice – Nýdek -Vendryně  virágzó tevékenységébe kapott bepillantást az eseményen résztvevő 70 polgármester és az állami hivatalok képviselői. Ez után a V4-ek települései mutatták be az együttműködés formáit és az elért eredményeket. A magyarországi Tata és a lengyelországi Pińczów prezentációja után polgármesterünk mutatta be Szőgyén község történetét, a község látnivalóit, majd egy kisfilmet a testvértelepülésekkel való együttműködésről.

Az előadásokon láthattuk a kulturális együttműködés különböző formáit, de a fejlesztések és beruházások terén is jól működnek a régiók a sikeres pályázatoknak köszönhetően. Hogy a kisrégiót alkotó falvakról képet alkothassunk, a konferencián résztvevők ellátogattak mindhárom településre, ahol megtekintettük a főtereket, a templomokat, két műemlék mészégető kemencét, és egy műfüves síugró pályát, ahol a helyi iskolás tehetségek bemutatót tartottak.  Ellátogattunk abba a régi pékségbe is, amelyet még egy felvidéki Bajusz nevezetű vállalkozó hozott létre az 1900-as évek elején, és mind a mai napig ezen a néven működik, sikeresen. Láthattuk ott a régi kemencéket és pékeszközöket kiállítva, de betekintettünk a mai modern pékség egyes munkafolyamataiba is.

A konferencia megerősített minket abban, hogy az együttműködés más községekkel szűkebb régiónkban és az európai településekkel is nagyon fontos, sőt, elengedhetetlen, ha lépést akarunk tartani a korral, és fejleszteni községünket, megtartani kultúránkat.

Comments are closed.