Írta:

Felújítások március-áprilisban

Méri Szabolcs a Scheuden járulékos szervezet igazgatója elmondta:
Az idén ünnepli a Csongrády Lajos Alapiskola fennállásának 65. évfordulóját, a szlovák alapiskola pedig a teljes körű szlovák nyelvű oktatás szőgyéni újraindításának 25. évfordulóját, ezért az ünnepségekre igyekeztünk méltó környezetet teremteni.

Rövid idő alatt elkészült az új járda az iskolaudvar utca felőli részén. A régi már nagyon rossz állapotban volt. Térkövekkel raktuk ki, kiszélesítettük és vízelvezető árkot építettünk. Ez a járda parkolóként is szolgálhat abban az esetben, ha megtelne a tornaterem háta mögött kialakított parkoló. Az iskola kerítése is komplett kicserélődött – a tornaterem felőli oldalon már az elmúlt hónapokban megépült, most pedig az utca felőli részen is. A kaput is kicseréltük és megnagyobbítottuk, hogy a tűzoltóautó is gond nélkül beférjen rajta. A 20 éve nem működő tűzcsap (a tűzoltóautók részére) is meg lett javítva az iskolaudvaron. Az iskolaépület külső javítására pályázatot adtunk be, ami sajnos még nincs elbírálva.

Nagy munka volt a tájház állagának megóvása is. Tavaly év végén alá lettek betonozva a falak, ezzel megóvtuk az esetleges összeomlástól. A kívül- belüli meszeléssel is elkészültünk. A tájház munkatársai a napokban fejezik be a berendezés visszaállítását. Elvezető csatornák lettek az udvarra helyezve, hogy megóvjuk az épületet az esővíz romboló hatásától. Ezen kívül még az udvart is rendbe tettük, kijavítottuk a járdákat, feltöltöttük a virágágyásokat, hogy a tájház mihamarabb fogadhassa a látogatókat.

A kultúrház bejárata fölé elektromos kijelzőt szereltünk fel, ami mutatja az órát, dátumot és a kinti hőmérsékletet. Lehetőség van rajta különböző szöveges információk feliratozására is.

Lépések a végleges megoldások felé

Vígh Gábor polgármestertől megtudtuk:

A járásban mi kaptuk meg elsőként a hivatalos végzést osztályozott hulladékgyűjtő udvarunk regisztrálásáról, április 6-ai dátummal. Két éve dolgozunk rajta, hogy ez az udvar jól működjön – van az udvarnak felügyelete, nyitvatartási órái, be van kamerázva, riasztóval ellátva az előírások szerint. Ide hordhatják a lakosok az osztályozott szemetet, partnereink pedig szerződések alapján viszik ezeket további feldolgozásra. Ezzel bebiztosítottuk, hogy ne keletkezzenek a határban illegális szemétkupacok. Ebben nagy segítségünkre van, hogy megbízható felügyelő figyeli a környéket és azonnal észleli a törvénytelenséget.

A hulladékgyűjtő udvarban elhelyezésre kerülő hulladéktípusok: mindenféle csomagolóanyag, építkezési törmelék, papír és kátrány, üveg, növényi és konyhai hulladék, égők és más higanyt tartalmazó dolgok, akkumulátorok, elektromos berendezések, műanyag és egyebek. Nagyon jó, hogy ezt az udvart már beregisztrálták, mert csak ez alapján tudunk pályázni további berendezésekre az udvarhoz – említeném a fazúzót, berendezéseket a komposzt forgatására, traktort, rakodógépeket és hasonlókat.
Legutolsó képviselőtestületi ülésünkre eljött pár lakos – a németszőgyéni Jednota üzlet szűkebb és tágabb környékén lakók – azt nehezményezve, hogy házaikban, telkükön magas a talajvíz állása. Ez már hosszú évtizedekre visszanyúló probléma, de láttam, halaszthatatlanul lépni kell, ezért a lehető legrövidebb időn belül kikértem és már kézhez is kaptuk a vízügyi szakember szakvéleményét arról, hogy miért magas a talajvíz szintje ezen a környéken. Ő abban látja a talajvíz megemelkedésének okát, hogy a Dobra patak nagyon mély medre folyamatosan feltöltődött a hordalékanyagok lerakódásával és a beledobált szeméttel. Így az ottani források eldugultak. A Dobra meredek oldalfalainak járdakővel való kirakása – a szakember szerint – nincs hatással a talajvíz szintjére.

Ajánlja a megoldásokat is földtani és vízügyi mérések alapján: 1. ki kell tisztítani és egyben kimélyíteni a COOP-Jednota előtt található kutat, 2. ki kell szívatni a kutat teljesen és megmérni, mennyi idő alatt gyűlik bele a víz, majd méréseket végezni úgy is, hogy a kútból a szívatás folyamatos, 3. ki kell tisztítani az a csövet, ami az a kútból vezeti a vizet a főút alatt a Dobra patakba, mert ez az évtizedek alatt eltömődhetett (ha a cső áteresztése kevésnek bizonyul, új cső lefektetése szükséges), 4. a jövőben az építkezéseknél és a területrendezésnél, kikérni vízügyi szakember véleményét.

Dobra patak (Copy)

tajhaz (Copy)

kijekzo (Copy)

járda4 (Copy)

járda3 (Copy)

járda2 (Copy)

járda1 (Copy)

Comments are closed.