Írta:

Legyünk bátrak! Ne féljünk!

Március 15-én a koszorúzással egybekötött történelmi megemlékezés az 1948-49-es szabadságharcra az iskola udvarán vette kezdetét Görgei Artúr szobránál, az MKP helyi alapszervezete és a Szőgyén Öröksége Társulás szervezésében. Elsőként Farkas Zsolt esperes – plébános mondott imát a hősökért. Megtisztelte a rendezvényt Magyarország pozsonyi nagykövetségének titkára Dóczi András, aki Orbán Viktor miniszterelnök szavait tolmácsolta az emlékezőknek.

Menyhárt József, az MKP országos elnöke az ünnepség szónokaként volt jelen. Velünk ünnepeltek az MKP érsekújvári járási elnökség tagjai, a Csemadok Érsekújvári Területi Választmánya elnökségének tagjai, Vígh Gábor polgármester és az önkormányzat képviselői, helyi szervezetek, közösségek és intézmények küldöttei, akik elhelyezték az emlékezés, és a kegyelet koszorúit a tábornok szobránál.

Az iskola diákjai történelmi, zenés emlékműsorral idézték vissza a 189 évvel ezelőtti eseményeket. Közreműködött Dékány Norbert versmondó, a katonai hagyományőrzők és a cserkészek.

Az emlékezők közt minden korosztály képviseltette magát, felnőttek, iskolás gyermekek, fiatalok és időskorúak egyaránt. A dicső napokra való emlékezést Menyhárt József, Ady Endre: A Tűz csiholója című versét idézve kezdte. „Csak akkor születtek nagy dolgok, ha bátrak voltak, akik mertek….” Buzdító, reményt keltő szavaival ezt a bátorságot ajánlotta az emlékezők szívébe.

„Az 1848-as év történéseit nem láttuk videofelvételeken, nem tudtuk megnézni a világhálón, nem tölthettük le az okos-telefonunkon, mégis itt él a szívünkben. A márciusi ifjak, akik elkezdték a dicső utat, nem féltek. Nem tudhatták, mit hoz a holnap, mégis bátrak voltak. Az 1848 – 49- es események legfőbb üzenete számunkra, hogy legyünk bátrak, és ne féljünk!” – mondta a szónok. A Himnusz eléneklésével és a katonai hagyományőrzők díszlövésével zárult az emlékezés.

Berényi Kornélia

1. oldal-1 1.oldalra-3 1oldal-2

Comments are closed.