Menu
Obec Svodín
obecSvodín
rozšírené vyhľadávanie

Spustili sme pre vás nové webové stránky.

Tematikus nap a tájértékekről és az egészséges életmódról

Fertőd_temanap_1_Fertoszeplak_tajhaz-Medium

Tematikus nap a tájértékekről és az egészséges életmódról

Žiaľ, tento záznam je dostupný len v maďarčine.

A „LANDSCAPE” magyar-szlovák határon átnyúló együttműködési program keretében immár másodszor tartottak nyilvános témanapot a szakemberek, melynek célja a tájban rejlő természetes értékek, az ezekre épülő termékek és az egészségmegőrzés kapcsolatának hangsúlyozása volt. A témanapnak a fertőszéplaki tájház adott otthont.

Fertőd_temanap_1_Fertoszeplak_tajhaz-Medium

A fertőszéplaki tájház adott otthont a témanap rendezvényeinek (Fotó: Fertő-kör Turisztikai Egyesület)

Az Interreg Kisprojekt Alap támogatásával megvalósuló együttműködésben ezúttal Fertőd és a Fertő-táj természeti, gyógyászati és kulturális értékei mutatkoztak be az érdeklődőknek. A projektet hazánkban a Fertődön működő Fertő-kör Turisztikai Egyesület képviseli. A szeptemberi felvidéki tematikus nap után idehaza, „Tájértékeink az egészség szolgálatában”  címmel valósult meg a projekt második témanapja, ahol fiatal vállalkozók, civil szereplők és meghívott szakértők mutatták be a tájban rejlő természeti és kulturális értékek, az egészséges életmód kapcsolódási pontjait az érdeklődő lakosság számára.

A nyilvános rendezvényen közel 300 érdeklődő vett részt, köztük a szlovák partner 25 fős delegációja is.

A napot Virágh Imréné védőnő nyitotta előadásával, aki az egyesület központjában tartott bemutatót az egészséges táplálkozás, a rendterápia és a víz gyógyító ereje témakörben „Egészségünk védelmében” címmel.

Kora délután „A természet gyógyító ereje” elnevezésű vezetett sétán vett részt a magyar és szlovák küldöttség az Esterházy-kastély fűszer- és gyógynövény kertjében és a rózsakertben.

A program Bujnáné Kenyeres Klára „Gyógynövények a mindennapjainkban” előadásával folytatódott a fertőszéplaki Tájházban. A bemutató alatt a kertjeinkben is megtalálható növények (kakukkfű, rozmaring, hagyma, petrezselyem, fokhagyma, borsikafű, büdöske) gyógyító erejével ismerkedtek a résztvevők. A Tájház egyidőben otthont adott a hagyományos Tökfesztiválnak is, ahol helyi kézműves termékekkel, gyógynövényekkel és ételekkel várták a résztvevőket.

Fertőd_temanap_2_300-résztvevő-Medium

Közel háromszázan vettek részt a tájház rendezvényén (Fotó: Fertő-kör Turisztikai Egyesület)

Az „ízlelő kézműves workshopon” Kiss-Szabó Renáta, Téglási Edit és Horváth Zoltán hozták el a hamisítatlan fertő-parti ízeket.

Az Edó lekvárok örömmel és igazi szenvedéllyel készült termékek, ez nem csak a lekvárok ízében, de más különleges termékekben – mint a zakuszka és cukkinikrém –  is megmutatkozott.

RenKa szörpjei az igazi bodza és akác ízt varázsolták az asztalokra, de bazsalikom, rozmaring, és zsálya szörpöket is kóstolhattak a résztvevők RenKa műhelyében.

Horváth Zoltán családi vállalkozása mintegy harminc éve foglalkozik az almával, választéka átlagosan 5-10 fajtából áll. A vállalkozó segítségével részleteket ismertek meg a rendezvényre látogatók az alma méregtelenítő, tisztító hatásáról.

A témanap zárása ként Molnár Erzsébet, a Fertő-kör Turisztikai Egyesület elnöke összegezte az eredményeket, majd kötetlen beszélgetés formájában a magyar és szlovák delegáció tagjai megvitatták a témanap programjait.

rdv_logo

Logo_color_SKHU_SK_RGB_page-0001-1

SKHU_slogen_sk (1)

skhu_erdf_sk

Az SKHU/WETA/1901/4.1/021 azonosító számú, „LANDSCAPE – Tájértékek az egészség szolgálatában / Hodnoty kraja v službe zdravia” című projekt fő célja, hogy erősítse a két ország közötti együttműködéseket, és szemléletformáló tevékenységeken keresztül hívja fel a figyelmet az egészségmegőrzés és egészséges életmód fontosságára, mindezt az egyes tájak természeti értékeire alapozva.  

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A cikk nem feltétlenül tartalmazza az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Dátum vloženia: 11. 10. 2020 22:10
Dátum poslednej aktualizácie: 25. 4. 2023 10:51
Autor: Správca Webu

Aktuality

Kalendár akcií

Po Ut St Št Pia So Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Mobilná aplikácia

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.

Sociálne siete

Zber odpadu

Po Ut St Št Pi So Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2