Menu
Obec Svodín
obecSvodín
rozšírené vyhľadávanie

„Süssünk, süssünk valamit!” – Közös pogácsasütés és a „Hagyományos ételek újragondolva” Tatai Robival

„Süssünk, süssünk valamit!” – Közös pogácsasütés és a „Hagyományos ételek újragondolva” Tatai Robival 1

Az év gyűrűjének ünnepkörén folyamatosan követik egymást a jeles időszakok és a jeles napok. Az ünnepkörökön évente újra és újra megjelenik az a hagyományos és hagyományőrző rendezvény, melyet a Szőgyéni Tájház és Régészeti Múzeum intézménye szervez évről évre.

Ezek a jeles időszakokhoz tartozó rendezvények Süssünk, süssünk valamit! címen híresültek el, és a két legnagyobb keresztény ünnephez igazodnak, a húsvéthoz és a karácsonyhoz.

Eleink novemberben már készülődtek az adventi időszakra, némely tájegységeken „kis-advent” néven is emlegették ezeket a napokat.

A novemberi Süssünk, süssünk valamit! rendezvény is az adventi időszakra hívta fel a figyelmet hagyományaink, és nagyanyáink receptjének fényében.

Az érsekújvári Thain János Múzeum mellett működő szőgyéni intézmény vezetése: Švajcer Edina a tájház háziasszonya, Baracska Árpád restaurátor, és a tájház mellett működő Alkotóműhely foglakoztatói csodás időtöltést biztosítottak a családi rendezvény minden résztvevőjének, minden korosztályt megszólítva és várva.

A rendezvényhez, miként minden évben, ezúton is csatlakozott Smidt Veronika a könyvtár vezetője, aki minden alkalommal a könyvekhez kapcsolódó vendéget hív a rendezvényre.

Ezúttal Tatai Robi, – aki hét évvel ezelőtt kiérdemelte a „séfek séfe” elismerést – töltötte be ezt a szerepet, s hozta el recepteskönyveit, melyek szorosan kapcsolódnak a népi gasztronómiához.

 

Így esett, hogy különleges élményben volt része mindazoknak, akik a fényes, meleg és jó illatú „új pajta” épületében töltöttek el egy estébe nyúló novemberi délutánt.

Svajcer Edina, a rendezvény háziasszonya, mesével indította a közös együttlétet, emlékezve a hónap egyik szentjére: Szent Mártonra, és a hallgatóság megismerhette a Márton-napi népszokásokat is.

A szívélyes köszöntés után bemutatta Mazán Diana szőgyéni „sütőasszonyt”, aki nem első ízben hozta el sütési tudományát a Süssünk-rendezvényre, és aki ezúttal a sajtos pogácsa sütésének titkait osztotta meg a résztvevőkkel.

 

Míg kicsik és nagyok gyúrták a pogácsa tésztáját, nyújtották, kenték és tepsibe rakták azt, addig az alkotóműhely kézműveseinél is formálódtak a kreációk.

Készültek a Márton-napi papírludak, a megsült pogácsát tartó kosárkák, a fából készült egerek, és a „Régi idők receptjei” címet viselő füzet, melybe azonnal bekerült a sajtos pogácsa receptje.

Mire a megsült pogácsa meleg illata kikúszott a novemberi koraestbe, megérkezett könyveivel Smidt Veronika vendége Tatai Róbert, aki az anyaországi vetélkedőn – felvidékiként – 2017-ben, Wolf András szakácsmester tanítványaként hatalmas küzdelemben megnyerte a Séfek Séfe versenyt.

A vele készített interjú során a Smidt Veronika által feltett kérdésekre adott válaszokból a közönség sok mindent megtudott Tatai Robi sikereiről, munkásságáról, életéről és céljairól. Majd a séf, a gyerekek segítségével elkészítette a mangalica töpörtyűből készült kenőt, melyet – mint mondta – otthon is gyakorta készít el ikerfiaival.

A szőgyéni autentikus tájház és a községi könyvtár közös rendezvénye ismét kellemes és hasznos időtöltést nyújtott minden korosztály részére.

A rendezvény támogatói voltak: Bethlen Gábor Alap, Szőgyén Jövője Közalapítvány, KultMinor, Művészetekért Alaptámogatás, Szőgyén Község Önkormányzata és a Pató Pál étterem

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia   Fond na podporu kultúry národnostných menšín           Berényi Kornélia

Dátum vloženia: 27. 12. 2023 15:35
Dátum poslednej aktualizácie: 5. 1. 2024 8:20
Autor: Správca Webu

Aktualitások

Kalendár

Po Ut St Št Pia So Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3

Mobilná aplikácia

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.

Sociálne siete

Február 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3