Menu
Obec Svodín
obecSvodín
részletes keresés

Rendhagyó irodalomóra Vajda Jánossal

Rendhagyó irodalomóra Vajda Jánossal 1

A Községi Könyvtár a magyar kultúra napjára építve egy fiatal komáromi költőpalántát hívott meg Vajda János személyében a Csongrády Lajos Alapiskola 7., 8. és 9. osztályos tanulói számára.

A szerző nagy szeretettel ajánlotta a tanulók figyelmébe Gondolatok címmel megjelent verskötetét, melyben csalódásairól, fájdalmairól, ugyanakkor sikereiről és örömeiről is hangot ad. A mindössze 26 éves költőpalánta nem készült írónak, mégis ez lett legfőbb kifejezési formája, melyről szívesen beszélt az iránta érdeklődő hallgatóságnak. Vele beszélgettem a kezdetekről...

Hány éves korod óta foglalkozol versekkel?

Alapiskolás korom óta foglalkozom versekkel, hobbiként indult, mára azonban az életem részévé vált.

Van kedvenc költőd, versed, követendő példaképed? A név, az kötelez (Vajda János a 19. század második felének jelentős magyar költője, publicistája volt – a szerk.)?

Kedvenc költőm Petőfi Sándor, illetve Laboda Róbert. Robi bácsi volt az, aki felfigyelt rám, meglátta a bennem rejtőző tehetséget. Kedvenc versem tőle az Én csak néztem, Petőfitől pedig az Egy estém otthon. Sok díjat be kellett zsebelnem, hogy rájöjjek arra, igenis ki tudom fejezni az érzéseimet írásban.

Igen, a nevem kötelez a 19. század magyar költőjéhez, Vajda Jánoshoz. Remélem, egyszer én is megmaradok az emberek fejében, mint költő.

Ars poetikád két rövid, tömör mondattal foglalható össze: …szeressetek tiszta szívvel! és ...becsüljetek meg mindent!, melyek alkarodra tetoválásként is felkerültek. Beszélnél nekem ezen mondatok igazságtartalmáról, eredetéről?

Kedvenc, egyik legfontosabb idézeteim, amit anno nagymamám annyiszor emlegetett nekem. Arra tanított, hogy az életben minden egyes dolgot meg kell becsülni, valamint szeretni kell teljes tiszta szívvel, mert ki tudja, hogy a számunkra fontos dolgok, személyek mikor tűnnek el az életünkből.

Szabad verselésű köteted a szeretetről tesz tanúbizonyságot. Honnan ez a letisztultság ilyen fiatalon?

Szabad verselésű kötetem több témát is feldolgoz, mint például a szeretet, a sport, a motiváció, a szerelem. A letisztult gondolkodásmódomat a nagyszülőktől kaptam. Kicsit régimódi a felfogásom, amit nem tartok rossznak. Mindig vannak célkitűzéseim, amit igyekszek is elérni, ellentétben a velem egykorú fiatalokkal. Persze tisztelet a kivételnek...

Számodra verseket olvasni vagy írni nagyobb élmény?

Számomra öröm olvasni verseket is, de főkent írni, mivel ezáltal tudom leginkább kifejezni az érzéseimet, gondolataimat. Az egész életemet versekbe foglalom össze, az első verseskötetem is egyfajta kitárulkozás.

A versek mankót és szabadságot adnak a kezünkbe: mankót és szabadságot, hogy nem vagyunk egyedül. Nálad a versírás csupán terápia vagy üzenetközvetítőként is szolgál mások felé?

Nekem a versírás egyaránt terápia és motiváció is. Célom az, hogy egyre több fiatalt szólítsak meg a kötetemmel, hogy érezzék, megéri küzdeni a kitűzött céljaikért. Az álmokat valóra kell váltani! Én hiszek abban, hogy közösen szebbé tehetjük a világot.

A versek számomra az önmagammal való találkozás élményét adják, azt az élményt, hogy nem vagyunk egyedül. Ugyanígy voltam Jani kötetével is, aki gondolataival egy szebb, szerethetőbb világot közvetít, olyanokat, melyek megváltoztathatják az ember napját, hetét, az életét. Ajánlom figyelmükbe költészetét! A kötet felelős kiadója a Fenntarthatóbb Felvidékért Mozgalom.

-sv-

Hozzáadás dátuma: 12. 3. 2024 8:43
Legutóbbi frissítés dátuma: 12. 3. 2024 8:45
Szerző: Správca Webu

Aktualitások

Naptár

Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Mobilos alkalmazás

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.

Közösségi hálózatok

Április 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5