posted by

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Maďarčina nyelvű változata van. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Hétfőn zárult a Szlovákia és Magyarország együttműködését segítő, „LANDSCAPE” határon átnyúló együttműködési program kereteiben megvalósuló második témahét Fertődön. Az Interreg Kisprojekt Alap támogatásával megvalósuló együttműködésben Fertőd és a Fertő-táj, illetve Szőgyén természeti, gyógyászati és kulturális értékeit mutatták be egymásnak a partnerek.

A vendégek a Fertő-táj kulturális értékeivel is megismerkedtek (Forrás: Fertő-kör Turisztikai Egyesület)

A projektet hazánkban a Fertődön működő Fertő-kör Turisztikai Egyesület, míg Szlovákiában a felvidéki Limes Anavum Regionális Honismereti Társulás képviseli. Mind magyar, mind szlovák oldalról 10-10 térségi szakember koordinációjában valósul meg a projekt, melynek célja a térségekben rejlő egészségmegőrző módszerek kidolgozása, az ezekre épülő szemléletformáló kampányok végrehajtása.

Molnár Erzsébet, a Fertő-kör Turisztikai Egyesület elnöke elmondta:  mindkét térség bővelkedik természeti és kulturális értékekben, gazdagon fellelhetőek bennük a tájjal harmonizáló hagyományos életmód elemei és az ezekre épülő termékek egyaránt. A lakosság életmódjából mégis hiányzik az egészségtudatosság, illetve a hagyományos medicínák ismerete. Ennek fejlesztésére szeretnének olyan módszereket szeretnének kidolgozni, amelyek komplexen kezelik az egészségtudatosság és a tájértékek kapcsolatát.

Az egészségmegőrző módszerek az öt Kneipp elem köré épülnek, ezek a víz gyógyító ereje, a gyógynövények használata, az egészséges táplálkozás, a stresszmentesség , illetve a sport és rendszeres aktivitás egészségmegőrző szerepe.

A szakemberek találkozójára, a két térség mélyebb megismerésére és a fejlesztési koncepciók kidolgozására a magyar és szlovák témahetek keretein belül került sor.

Az első tematikus témahétnek Tájértékeink az egészség szolgálatában címmel Szőgyén adott otthont szeptemberben, a rendezvénysorozat most idehaza folytatódott szakemberek részvételével.

A találkozón ezúttal a Fertő-táj és a Hanság térségének természeti és kulturális örökségeivel ismerkedtek meg a szlovák vendégek, akiket a Fertődi Polgármesteri Hivatal részéről Horváth Zoltán képviselő, és a turisztikai bizottság köszöntött érkezésükkor.

A hét első workshopjára Őseink hagyatéka címmel a Lászlómajor Látogatóközpontban került sor, ahol gazdag kiállítás mutatta be az Esterházy-major mindennapjait.

A hét programjai között helyett kapott a Fertő-táj látnivalóinak, természeti és kulturális kincseinek megismerése. A két ország képviselői együtt látogatták meg a fertődi Esterházy-kastélyt, a Rózsakertet és a Fűszerkertet, a fertőrákosi Páneurópai Piknik Látogatóközpontot, valamint a Nemzeti Park Csapody István Természetiskolát is.

Előadás a víz gyógyító erejéről Hegykőn (Forrás:  Fertő-kör Turisztikai Egyesület)

 

Sopront és a Fertő-tájat Taschner Tamás mutatta be a csoportnak, és neki köszönhetően a borvidék egyik legnívósabb borászatával, a Taschner Borházzal is megismerkedtek a résztvevők.

A sportolási lehetőségek megismerésére a vasárnapi 27 kilométeres kerékpártúrán nyújtott lehetőséget, ahol a két ország képviselői elektromos kerékpárral járták be a Fertő-tó hazai oldalát. Emellett a fertőbozi Gloriette-kilátóból is körbenézhettek az oda ellátogatók, a borvidék látnivalóival pedig Dűlőtúra során ismerkedtek meg a vendégek.

Pénteken a Fertő tó kerékpáros turizmusának központjában, Fertőszéplakon folytatódott a program, ahol filmvetítés segítségével sikerült betekintést nyújtani a helyreállított öt tájházban zajló sokszínű életbe.

A víz gyógyító ereje címmel tartott előadást  Radovits Anikó, aki a hegykői Sá-Ra Termált mutatta be vezetett bejáráson a vendégeknek. Előadásában beszélt a fürdő különlegeségéről: az 1434 méter mélyről felszínre hozott 55°C hőmérsékletű hegykői gyógyvíz kiemelkedően magas ásványi anyag tartalmának és orvosilag bizonyított gyógyhatásának köszönhetően 2004 óta elismert gyógyvíz.

A szombaton tartott konferencia keretein belül Virágh Imréné védőnő tartott bemutatóval egybekötött előadást az egészséges táplálkozásról, majd délután helyi fiatalok vállalkozásainak bemutatásával folytatódott a program, ahol lehetőség nyílt az Edó lekvárok és Renka szörpök kóstolására is, de az alma gyógyító erejével is ismerkedhettek a résztvevők Horváth Zoltán jóvoltából.

A vasárnapot rendterápiával kezdte a csoport a hidegségi Papkertben, ahol felkeresték a forrásokat, és megkóstolták a balfi ivókút gyógyvizét. A hét zárásaként délután vezetett kerékpáros túra következett a Fertő-parton.

A záróelőadáson a régió résztvevőivel közösen összegezték a témahét eredményeit.

Az SKHU/WETA/1901/4.1/021 azonosító számú, „LANDSCAPE – Tájértékek az egészség szolgálatában / Hodnoty kraja v službe zdravia” című projekt fő célja, hogy erősítse a két ország közötti együttműködéseket, és szemléletformáló tevékenységeken keresztül hívja fel a figyelmet az egészségmegőrzés és egészséges életmód fontosságára, mindezt az egyes tájak természeti értékeire alapozva.  

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A cikk nem feltétlenül tartalmazza az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Comments are closed.