posted by

Včelári sú najlepší ľudia na svete

V marci sa konala schôdza Zväzu včelárskeho v Gbelciach, ktorý združuje včelárov deviatich obcí. Svodín reprezentovalo najviac členov, lebo podľa slov Jozefa Medveďa, predsedu zväzu, vo Svodíne podnikalo vždy veľa včelárov.

Včelári sú najlepší ľudia na svete, tvrdí predseda a porozpráva príbeh, ako Edmund Hillary, ktorý ako prvý zdolal Mount Everest, popri všetkých svojich tituloch pokladal oslovenie včelár za najuctievanejšie. Teší sa, že je čoraz viac včelárov, ktorí sa zídu na výmenu skúseností a vyzdvihol činnosť Tomáša Modróczkeho, člena predstavenstva, ktorý združuje členov a zaoberá sa so záležitosťami spoločenstva.

Aké sú výhody členstva? – položila som otázku Tomášovi Modróczkemu

Včelár sa  môže dostať k finančnej pomoci z EU fondov alebo z ministerstva iba cez náš zväz. Členovia majú nárok dvakrát za rok na bezplatnú zdravotnú kontrolu zvierat, ktorú hradí zväz. Finančná podpora staršieho typu  sa veľmi znížila, ale je možné žiadať o podporu na lieky a zariadenie, z ktorého sa prepláca 30%.

Vyplatí sa dnes práca včelára? – vyzvedám sa ďalej

Náš zväz sa skladá hlavne z osôb, ktoré sú včelármi popri zamestnaní, alebo to berú ako záujmovú činnosť. K tejto práci je potrebná odborná znalosť a keď ju niekto má, viac sa oplatí ako záhradkárčenie. Môžem tvrdiť, že za tretinu vynaloženej práce je taký istý zisk. Aj vo veľkom sa oplatí toto podnikanie, vstupný kapitál je vysoký, pričom sa veľmi rýchlo vráti.

Tu musím spomenúť med, o ktorom sa koluje veľa mýtov. – pokračuje Tomáš

V prvom rade, každý vie, že je veľmi zdravý. Neobsahuje (alebo len stopy) pesticídy, lebo v prípade, že zbierajú peľ a nektár z ošetrených rastlín, tak zahynú. Med by sme nemali konzumovať iba v prípade choroby, je oveľa účinnejší v pravidelnej prevencii. V druhom rade v obchodoch predávaný med sa ani zďaleka nevyrovná v kvalite domácemu. Videl som technologický postup v baliarňach. Nakúpia nekvalitný lacný a pochybný med (ani by som to nenazýval medom). Môžu to tak lacno nakúpiť kvôli tomu, že tento med odoberú privčas od včiel, potom to upravujú a zhusťujú. Do Európy sa dostáva v nádržiach, tu miešajú s 20 – 30% kvalitným medom a takto pridelia druh. Samozrejme existujú aj poctivé baliarne, ale vždy sa oplatí nakúpiť od drobných výrobcov, lebo je obrovský rozdiel v kvalite.

„Tento med obsahuje veľké množstvo cukru, lebo je kryštalický“ – často sa stretávam s mýtom . Práve naopak je pravdou, je to prirodzený fyzikálny jav medu (okrem agátového) a napomáha tomu obsah glukózy a ďalšie zložky. Tento med drobní výrobcovia zohrejú – najviac pri 50˚C – a tak predávajú.

Ešte by som spomenul, že včelári predávajú nielen med, ale aj iné produkty ako propolis, peľ, ba dokonca materskú kašičku a včelí vosk. Oplatí sa teda nakupovať u pestovateľa kvalitný med, lebo dobre pochodí predávajúci aj kupujúci.

méhészek méhész2

Share on FacebookShare on Google+Share on TumblrTweet about this on TwitterShare on RedditShare on LinkedInPin on Pinterest

Comments are closed.