A Thain János Múzeum mellett működő szőgyéni Tájház háziasszonya, Švajcer Edina az idei évben is meghívta a húsvétváró rendezvényre mindazokat, akik kézműves foglalkozással és vidám együttléttel kívántak ráhangolódni a közelgő ünnepre.

Érkezett vendég is, az Ipolypásztón működő Kézművesek polgári társulás alapítója, Németh László, aki a húsvéti korbácskészítést mutatta be és tanította meg, valamint a tojásdrótozás titkaiba vezette be az érdeklődőket.

Volt kiszebáb készítése Cserge Beátával, kiscsibét Forró Éva segítségével készítettek, Sárai Melindánál fából készült húsvéti nyuszi varázsolódott, Švajcer Barbara szalvétatechnikával kedveskedett, Švajcer Antónia a tojásviaszozásra igazította rá az apró kezeket.

Smidt Veronika a „tojásfa” felöltöztetésében vállalt szerepet. Az elkészült húsvéti díszek felkerültek a még szunnyadó, öreg almafákra. Körbe is karikázták és vidám tavaszi dalokkal, mondókákkal, énekekkel köszöntötték az éppen pattanó rügyeket dajkáló két öreg fát. A böjti szél vidáman lebegtette a gyermekek által készített papírdíszeket, mely igazi tavaszi, húsvétváró hangulatot teremtett a tájház udvarán.

A hazai és az idegenből érkezett kézművesek portékáit is megcsodálhatták azok, akik a családi hangulatú húsvétvárót választották nagyböjt ötödik szombatján.

A rendezvény támogatói voltak: Szőgyén Jövője Közalapítvány, Kisebbségi Kulturális Alap (Kultminor), Szőgyén Község Önkormányzata, Jonagold.

Berényi Kornélia

Comments are closed.