A 720 négyzetméter alapterületű, 114 éves kétszintes épület felújítása óriási invesztíciót igényelt, amelyre még a 48 millió forintos támogatás is kevésnek bizonyult, és a község saját költségvetéséből is hozzájárult a felújítási munkálatokhoz.

Vígh Gábor Szőgyén polgármestere ünnepi beszédében köszönetet mondott Magyarország Kormányának, hogy szívügye a leszakadt országrészek fejlesztése, bár – tette hozzá, a felújítás támogatása a szlovák kormány feladata lett volna.

A benti javításokhoz fogtak elsőként, korszerűsödtek a szociális helyiségek, új fűtőtestek kerültek felszerelésre, sor került a száz éves szennyvízcsatorna cseréjére, megújult az alsó folyosó, a tornaterem és sok egyéb. Ki lett cserélve az összes külső nyílászáró, új a külső falburkolat, az ereszek. A szülők és gyerekek bejárata az utca biztonságosabb közlekedése érdekében át lett helyezve az udvar felőli oldalra, és az akadálymentesítés is megoldódott.

“Eredetileg úgy gondoltuk, az óvoda tetőzetén csak a legszükségesebb javításokat végezzük el, mivel a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programból kapott összeg ezt már nem fedezte, de mivel az állványzat már állt, úgy határoztunk, elvégezzük a tetőcserét is, melynek költségét majd kigazdálkodjuk” – ismertette a polgármester.

Szép, esztétikus, tágas, ahol a gyerekek kiélhetik mozgásigényüket – mondta a felújított épületről Kovács Lívia igazgatónő, és köszönetet mondott mindenkinek, aki valami módon hozzájárult ahhoz, hogy kis óvodásaink ilyen egészséges és biztonságos környezetben fejlődhetnek.

Az átadót megtisztelték jelenlétükkel Czibula Ádám, a Bethlen Gábor Alap felvidéki irodájának ügyvezető igazgatója, Farkas Iván az MKP gazdaságpolitikai és régiófejlesztési alelnöke, Bolya Szabolcs megyei képviselő. Farkas Iván hangsúlyozta, igen nagy szerepe volt a Magyar Közösség Pártjának abban, hogy meg tudták győzni Magyarország döntéshozóit arról, hogy a második pályázati körben, már a vegyes nevelési nyelvű óvodai intézmények is kaphassanak támogatást, Így nyílt lehetősége Szőgyénnek is pályázat benyújtására.

Végezetül Smidt Veronika kultúrfelelős, az óvoda mellett működő szülői munkaközösség tagja, az iskolatanács alelnöke mondott köszönetet a támogatónak és a felújítóknak, majd ismertette az épület történetét, amely fennállásától fogva oktatási intézményként működött.

Bokor Klára

Comments are closed.