A tatai Református Gimnázium MIND (Mindent Isten Nagyobb Dicsőségére) galériájában fogadták a Szőgyéni Művészeti Galéria anyagából összeállított vándorkiállítást, mely a Tatai Helytörténeti Egyesület meghívására érkezett a testvérvárosba.

A gimnáziumban, a megnyitó ünnepségen jelen volt Michl József, Tata polgármestere, Beró Henrietta alpolgármester, Osgyáni Zsuzsanna külkapcsolatokért felelős referens és az önkormányzat munkatársai, Dr. Kiss Tiborné, a Helytörténeti Egyesület elnöke, Illés Dániel, a tanintézmény vezetője és Geiszelhard Zsófia helyettes igazgató. A kiállítást elkísérte Méri Szabolcs, Szőgyén polgármestere, Smidt Veronika könyvtáros, Melecsky Beáta, a szőgyéni televízió szerkesztője, Berényi Kornélia, Tata díszpolgára és Ottmár Sándor festőművész. A tatai képzőművészek közül jelen volt Sulyok Teréz és Török Viktória festőművészek, az iskola diákjai, a Szőgyénből 1947-ben kitelepített családok leszármazottai, valamint a húsz éves testvértelepülés ápolása során kialakult kapcsolatok barátságát őrző ismerősök.

Mgr. Smidt Veronika a megnyitóban ismertette a húsz éves múltra visszatekintő Szőgyéni Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor munkásságát. 1998-ban, a szőgyéni gyökerekkel rendelkező, Tatán élő Nágel Béla ajánlatára rendeztek Szőgyénben alkotótábort, Kántor János, esztergomi művésztanár (Nágel Kornél, ifjú képzőművész, mestere) vezetésével. A tábor sikere további évekre ösztönözte a szervezőket és a művészeket. Kántor János mellett, Kocsis Ernő felvidéki képzőművész vállalta a tábor szakmai irányítását. Kocsis Ernő, majd Kántor János halála után, a tábor jelenlegi vezetője a Szentendrén élő művésztanár, ikonfestő, Kun Attiláné Paulusz Györgyi. A felvidéki művészek közül Baracska Árpád grafikus és Ottmár Sándor festőművész segíti a galéria munkáját, amely közel 600 műalkotást őriz az elmúlt évek alatt a táborban alkotó művészek ajándékaként.

A vándorkiállítás Tatán bemutatott anyaga 23 alkotó 29 művét tárja a közönség elé: 11 anyaországi, köztük 4 tatai művész munkáját, 9 felvidéki alkotó, köztük 4 szőgyéni munkáját. Ehhez csatlakoztak az elszakadt országrészek művészeinek munkái: 2 magyarkanizsai (vajdasági) és 1 szovátai (erdélyi) alkotó munkája.

A kiállítással létrejött az a szellemi érték, mely június végéig a képzőművészet jegyében alkot egységet a Tatai Református Gimnázium MIND galériájában, hirdetve a Kárpát-hazában élő művészek összetartozását.

Berényi Kornélia

Comments are closed.